Nyitva hagyod a bort? Ne tedd!

borudvar borkereskedés, borblog, borbolt, parafadugó, borházhozszállítás

A Borudvar “7 végzetes hiba” sorozatának utolsó részéhez értünk.

Reméljük, hogy érdekes és új tudást adhattunk át a borokkal kapcsolatban, hogy ne csupán iszogasd a bort, hanem értsd, élvezd és érezd is azt – és abban is bízunk, hogy a sorok olvasása közben Te is értő borfogyasztóvá váltál!

Mit csináljak, ha nem tudtam meginni az egész palack bort?

Valójában az egyik leggyakoribb kérdés. Ha marad egy adag – akár fehér, akár vörös- bor a palackban, azonnal dugaszoljuk be az üveget, majd tegyük be a hűtőszekrénybe, ne hagyjuk a konyhaasztalon. Emlékezzünk rá, a baktériumok melegben szaporodnak, és egy 21°C-nál melegebb helységben nagyon gyorsan elrontják a bort! A legtöbb bor hűtőszekrényben tárolva 48 óráig nem veszít a zamatából, néhányan esküsznek rá, hogy még jobb íze is lesz. A borok 48 óra elteltével oxidálódni kezdenek, szaguk ecetessé válhat. Ez minden olyan asztali borra igaz, melyek alkoholtartalma 8-14 százalék között mozog. Más magasabb alkoholtartalmú borok (17-21%) tovább is elállnak.

Mindig jusson eszünkbe, az oxigén különösen ártalmas, s borunk minél kevesebbet érintkezik vele, annál tovább tart. Sok borgyűjtő használ épp emiatt egy VACU-VIN nevű készüléket, amellyel kiszivattyúzhatjuk a levegőt a palackból. Ha pedig semmi más lehetőségünk nem maradt, még mindig van egy adag, forraláshoz használható borunk.

Érdekességek, miértek

Gyakran megfájdul a fejem a bortól, miért?

Van, aki a fehér, van, aki a vörösboroktól kap fejfájást, ha viszont az alkoholfogyasztást tekintjük, akkor a vízpótlás nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy másnap miképp érezzük magunkat.

Sok tényező szerepet játszik abban, hogy az alkohol miképp befolyásolja szervezetünk anyagcseréjét.

A négy legfontosabb:
1. egészségi állapot
2. DNS
3. életkor
4. nem

– A kutatások egyre inkább arra mutatnak, hogy a krónikus fejfájások hátterében genetikus okok állnak, ugyanakkor az élelmiszer-adalékanyagok is hozzájárulnak a fejfájás kialakulásához.
– A vörösborban megtalálható tyramin nevű vegyi anyag, amelyet értágító hatásúnak tartanak.
– A nemeket illetően bizonyos gyomorenzimeknek köszönhetően a nők véráramában több alkohol tud felszívódni, mint a férfiakéban. Ha egy orvos a nőknek napi egy pohár bort javasol, mint biztonságos adagot, egy férfinak azt mondaná valószínűleg, hogy nyugodtan ihat napi két pohárral.

Egy utolsó megjegyzés: Az allergiásoknak figyelmébe ajánlom, hogy a vörösborokban, különböző mennyiségben hisztaminok találhatók, melyek nyilvánvalóan okai lehetnek a rossz közérzetnek, illetve fejfájásnak.

Miért írják a címkére, hogy a borban kén van?

Az erjedés melléktermékeként minden borban van valamennyi kén. Néhány borász a borhoz is ad ként, de a szőlészetben is használják. A kén-dioxid tartósítószer, amely gátolja a bor oxidálódását. Mivel a baktériumok szaporodását is akadályozza, fertőtlenítőszerként is használatos. A kén illata és ízérzete olyan, mint amilyet egy szál gyufa meggyújtásakor érzünk. A túl sok kén ront a boron, szaga elnyomja a gyümölcsök illatát, néha égő, viszkető érzést okoz az orrban. Gyakran használják tartósítószerként az alacsony alkoholtartalmú fehérboroknál, illetve sok édes bornál is. Mindenkinek más a kén-dioxid tűrőképessége, s jól lehet, a legtöbb embernél semmiféle káros hatása nincs, az aszmatikus problémákra rossz hatással lehet.

Vélemény, hozzászólás?