Miért hagyd pihenni a bort?

borudvar borkereskedés, borblog, borbolt, borfogyasztás szabályai, borházhozszállítás, borpihentetés

1. hiba – Nem hagyom pihenni a bort fogyasztás előtt

Üdvözöllek a borudvar.hu „7 végzetes hiba” sorozatának első részében. Ahhoz, hogy felfedezhesd a bor ízében és illatában rejtőző valódi értékeket, nagyon fontos, hogy tisztában legyél a bor fogyasztásával kapcsolatos alapvető tudnivalókkal. Sokan úgy fogyasztanak bort, hogy egyáltalán nem foglalkoznak az „apró részletekkel”, csupán kitöltik és megisszák, pedig az igazi kaland pont e két momentum között történik, és ha nem figyelsz, pont a lényegről maradhatsz le, hisz a borozás ősrégi és magyar, és mi szeretünk részévé válni egy több évszázados magyar hagyománynak.

Levegőztetés, pihentetés

Az egyik legvitatottabb borászati kérdés, a levegőztetés (vagyis az, hogy hagyjuk-e, hogy levegő érje a borokat). Mindig érdeklődve hallgatjuk a pincért, mikor felhívja a figyelmünket arra, hogy a bort hagyjuk legalább tizenöt percig levegőzni, mielőtt megkóstoljuk.

Sokak szerint egy nyitott palackot otthon, vagy az étteremben ,,levegőztetni” teljességgel haszontalan dolog. Sokan viszont úgy látják, hogy a levegőztetés javít a bor ízén. Akinek ez örömet okoz, levegőztesse a bort. Egy másik nézet szerint nem elég pusztán kinyitni a boros palackot, hanem a bort át kell tölteni egy üvegbe, mivel így nagyobb felületen érintkezik a levegővel, így a bor még kiválóbb zamatokat mutat majd.

Milyen tanácsokat lehet adni ezek után? Nyissuk ki, töltsük pohárba, és igyuk meg!

Meddig kell pihentetni a bort szállítás után?

A bort számtalan úgynevezett „sokkhatás” éri, az egyik ilyen maga a szállítás. A szállítás hatására a bor zavart, néhány napig szinte élvezhetetlen lesz, minimum egy hét nyugalomra, pihenésre van szüksége ahhoz, hogy újra teljes szépségében tudjon megmutatkozni.
Tehát a bort lehetőség szerint legalább egy héttel a fogyasztás előtt vásároljuk meg!

Függőleges vagy vízszintes helyzetben tároljam a boraimat?

A borospalackokat közel vízszintesen körülbelül 10 fokos dőlésszöggel érdemes tárolni, különösen hosszas érlelés esetén. Ennek nagyon egyszerű oka van: ha így tartjuk a palackot, akkor a bor és a dugó érintkezik egymással. Ez megakadályozza, hogy a palackba bekerülhessen a bor legfőbb ellensége az oxigén. Ha a borospalackot függőleges helyzetben tároljuk, megnő az esélye a dugó kiszáradásának, így a bor párologni kezd, s a palackba bejutó oxigén gyorsan tönkreteszi az italt.

Ui.: bárki is írta le azt a magvas gondolatot, hogy a borospalackokat havonta legalább egyszer meg kell fordítani, valószínűleg sörivó volt.

Vélemény, hozzászólás?