Miért fontos a bort a megfelelő hőmérsékleten fogyasztani?

borudvar borkereskedés, borblog, borbolt, borfogyasztás szabályai, borházhozszállítás, borhőmérséklet

Hol tárold a borokat?

Ha családi házban laksz, és abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy egy borospince is tartozik otthonodhoz, akkor számodra nem okoz gondot a borok megfelelő tárolása. Azonban, ha egy magasabb átlaghőmérsékletű lakásban élsz, pár dologra figyelned kell.

Ha a bort egy 23°C hőmérsékletű szobában hagyod, akkor a bor kétszer olyan gyorsan érik, mintha 13°C-on tartanád.

A statisztikák szerint a kiskereskedelmi forgalomban vásárolt borokat a vásárlástól számított három hónapon belül általában elfogyasztják, ám a borgyűjtőknek – akár egy tucat, akár 200 palackot tartanak is –, óvniuk kell a befektetésüket. Ha olyan szerencsés vagy, hogy rendelkezel egy megfelelő boros tárolótérrel, ahol egész évben 13°C hőmérséklet uralkodik, akkor Te nyugodtan átugorhatod a következő részt.

Hogyan tárold a borokat?

A fehérborok ideális tárolási hőmérséklete 11°C, a vörösboroké 13°C. Ha ennél alacsonyabb hőmérsékleten tároljuk a bort, érése lelassul, magasabb hőmérsékleten pedig felgyorsul. Egy átlagosnak tekinthető 20-23°C-os lakásban a bor hónapok alatt éveket öregedhet! Ebből kiindulva, ha nem rendelkezünk egy, a borok optimális érését megengedő pincével vagy borhűtővel (klímaszekrénnyel), ne állítsunk össze komoly (sok palackból álló) házi borkészletet, hanem inkább rövidtávban gondolkodva, rendszeres vásárlással frissítsünk, borainkat pedig tároljuk a lakás leghűvösebb pontján. A klímaszekrény nagy előnye, hogy a borokat eleve a megfelelő fogyasztási hőmérsékleten emelhetjük ki belőle.
A természetes és a mesterséges fény egyaránt felgyorsítja a bor fejlődését. Ennek megfelelően, lehetőség szerint, a borokat fénytől védett helyen helyezd el.
A parafa dugó fontos szerepet játszik a bor optimális fejlődésében, minőségének megőrzésében. Ha a dugó kiszárad, a bor fokozott kontaktusba kerül az oxigénnel, sokkal gyorsabban érik. Hogy ezt elkerüld, tárold a boros palackokat fektetve.

Összegezve:

1. Melegebb hőmérsékleten gyorsabban érik a bor.
2. A hőmérsékletingadozás árt a bornak.
3. Többet ártunk, mint használunk a bornak, ha olyan helyen tároljuk, ahol a hőmérséklet 12- 23 °C között ingadozik.
4. A magas páratartalom kedvezőbb a bornak, mint az alacsony.
5. Ha nincs más lehetőség – főleg, ha valaki meleg lakásban lakik -, inkább tartsuk a hűtőszekrénybe a borokat (fehéret, vöröset egyaránt) mintsem, hogy kint maradjanak a borok a melegben.

Milyen hőmérsékleten fogyasszam a bort?

Az egyik leggyakoribb panasz az éttermi borfelszolgálással kapcsolatban, hogy a fehér borokat túlhűtik, de még nagyobb gondnak tűnik, hogy a vörös borokat túl melegen szolgálják fel. A túlságosan lehűtött fehérbor igazi karaktere és zamata rejtve marad. A túlságosan meleg vörösborban felborul az összetevők egyensúlya, nem érvényesül a bor igazi íze, mivel az alkohol és a tannin hatása felerősödik, és elnyomja a bor gyümölcsízeit. Fehérboroknál a problémát aránylag könnyen megoldhatjuk, ha várunk egy kis ideig, amíg a bor átmelegszik a palackban. A vörösboroknál rendelnünk kell egy hűtővödröt, ebben kell hűteni a bort, amíg elérjük a kívánt hőmérsékletet. Ezzel az eljárással nagyon sok bosszúságtól megkíméljük magunkat, és sokkal több örömünket leljük majd a borban.

Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy a különböző borokhoz milyen boros poharak illenek, és megtudhatod azt is, hogy meddig illik tölteni a boros poharat.

Vélemény, hozzászólás?