Mi is az a dekantálás?
A dekantálás művelete abból áll, hogy a bort a palackból erre alkalmas dekantáló edénybe, többnyire elegáns üvegkarafba töltjük át. Dekantálni általában értékes, régóta palackban érlelt vörös óborokat szoktunk, melyek alján az évek során üledék rakódhat le.
Úgy tartják, hogy a dekantálás segít “megnyitni” a bort, amely a levegővel való érintkezés következtében gyorsabban jut el az optimális fogyasztási szintre.
Át kell-e fejteni a bort?
Az egyik legvitatottabb borászati kérdés, a levegőztetés (vagyis az, hogy hagyjuk-e, hogy levegő érje a borokat). Mindig érdeklődve hallgatjuk a pincért, mikor felhívja a figyelmünket arra, hogy a bort hagyjuk legalább tizenöt percig levegőzni, mielőtt megkóstoljuk.
Sokak szerint egy nyitott palackot otthon, vagy az étteremben ,,levegőztetni” teljességgel haszontalan dolog. Sokan viszont úgy látják, hogy a levegőztetés javít a bor ízén. Akinek ez örömet okoz, levegőztesse a bort. Egy másik nézet szerint nem elég pusztán kinyitni a boros palackot, hanem a bort át kell tölteni egy üvegbe, mivel így nagyobb felületen érintkezik a levegővel, így a bor még kiválóbb zamatokat mutat majd.
Milyen tanácsokat lehet adni ezek után? Nyissuk ki, töltsük pohárba, és igyuk meg!
Milyen borokat kell átfejteni?
Három borfélét sorolhatunk abba a csoportba, melynek tagjait nagy valószínűséggel át kell majd fejteni.
Ez a három fontosabb borféle:
– tíz évnél öregebb bor
– nyolc évnél öregebb bor
– évjáratos borok (tíz évnél öregebb borok)
Tudtad?
Az átfejtéssel kapcsolatban egyaránt vannak jó és rossz tapasztalatok. El kell ismerni, hogy vannak borok, melyek az átfejtéssel javulnak, ám sok öregebb bor a levegővel érintkezve hamar megromlik. A legbölcsebb, ha már rászántuk magunkat egy öregebb bor átfejtésére, akkor azt közvetlenül elfogyasztása előtt tegyük meg, így biztosak lehetünk benne, hogy a bor nem érintkezik hosszabb ideig a levegővel, így nem is veszít a zamatából.
Hogyan fejtsd át a bort?
A bor nyakáról teljesen fejtsük le a védőfóliát. Így tisztán látjuk majd a kiöntött bort áthaladni a palack nyakán.
Gyújtsunk gyertyát. A legtöbb vörösbort nagyon sötét árnyalatú zöld palackba töltik. A gyertya épp elég a többletfény biztosítására. Fogjuk a borosüveget (egy vizeskancsó is megfelel a célnak) szorosan a kezünkbe.
Másik kezünkbe fogjuk a boros palackot, majd tartalmát óvatosan töltsük át a borosüvegbe, vagy kancsóba, közben tartsuk mindkét üveget a gyertya fölé, hogy lássuk a boros palack nyakán áthaladó bort. Addig öntsük folyamatosan a bort, amíg meg nem pillantjuk az üledék első nyomait. Ekkor hagyjuk a bort leülepedni, majd folytassuk az átöntést.
Következő cikkünkben megtudhatod, hol és hogyan érdemes tárolnod a borokat, valamint eláruljuk azt is, hogy a borokat, milyen hőmérsékleten érdemes fogyasztanod.