Hogyan kell kinyitni a bort?

borudvar borkereskedés, borblog, borbolt, borfogyasztás szabályai, borházhozszállítás, bornyitás

Hogyan nyisd ki a bort?

A borospalack nyitásának első lépése a védőfólia eltávolítása. Erre a legjobb módszer, ha a borosüveg szája alatt körülvágjuk a fóliát. Miután a fóliát levettük, töröljük tisztára a dugó tetejét – gyakran por vagy penész tapad a dugóhoz, mivel a boros palackokat a fóliázás előtt pincébe tartják. Ezután illesszük a dugó közepére a dugóhúzót, és hajtsuk bele annyira, amennyire csak lehet. Ne aggódjunk, hogy esetleg átlyukasztjuk a dugót. Inkább legyen pár parafa morzsa a borban, mintsem, hogy bent maradjon a dugó. A bornyitás technikájában az a legfontosabb lépés, hogy amikor a dugót egynegyedig kihúztuk a boros palackból, álljunk meg, és a dugóhúzót csavarjuk még jobban a dugóba. Ezután húzzuk ki a dugót háromnegyedéig. Ez az a pillanat, mikor a legtöbb ember már nyeregben érzi magát, és elkezdi hajlítgatni, és rángatni a dugót. A vége persze az lesz, hogy egy kis darab dugó bennmarad a palackban. Az a legjobb módszer, ha a dugót kézbe fogva, óvatosan mozgatva húzzuk ki a boros palackból.

Szükséges-e minden borospalackot parafa dugóval lezárni?

A parafa dugó használata a borok megőrzésére már több mint két évszádos patinás hagyomány. A legtöbb parafa dugót portugál és spanyol paratölgyek kérgéből készítik. A parafa dugó átlagos élettartama kb. 25 év, ez után jobb, ha megisszuk a bort, vagy keresünk valakit, aki újradugózza a palackot.

Milyen a dugóízű bor?

A bor szerelmeseinek ez igazán komoly problémát jelent! Bizonyos becslések szerint a borok 3-5 %-át beszennyezi és elrontja a hibás dugó: ha ilyen borral találkozunk, gondunk van rá, hogy a kezdő borbarátok megszagoljanak egy „dugós” bort. Ezt a szagot senki sem felejti el egyhamar. Az emberek egy része úgy írja le a benyomásait, mint ha egy nyirkos, vizes, penészes pincébe szimatolt volna, másokat nedves kartonpapír szagára emlékeztet ez az „illat”. A szag elnyomja a bor gyümölcsillatát s ihatatlanná teszi a bort. Ez megtörténhet a legolcsóbb és a legdrágább borokkal is.

Milyen dugóhúzót használj?

A megfelelő dugóhúzó kiválasztása elsődleges fontosságú. Egész könyveket szenteltek kizárólag a dugóhúzónak! A legutolsó felmérések szerint több mint 1000-féle méretű és alakú dugóhúzó létezik.

Három ajánlatunk van:
Pincér dugóhúzó: tartozik hozzá egy kis kés a védőfólia levágásához. Mind a kés, mind a dugóhúzó könnyen kihajtható, illetve visszacsukható, hogy aztán zsebre tehessük.
Karos, más néven Jumping Jack dugóhúzó: mindenki más ezt használja. Szerintünk nehézkes szerkezet, de működik.
– Modern dugóhúzó a modern idők borkedvelőinek: amerikai találmány melyet Screwpull-nak neveztek el. Erős műanyagból készült, teflonbevonatú menetes résszel. Különösen a régebbi borospalackok nyitásakor nagyon hasznos, mivel ezen palackok dugói gyakran hosszabbak és az évek során nagyon törékennyé válnak.

Mi az a vicces kinézetű anyag, amely a dugó aljára tapad?

A dugó alján időnként találhatunk tartarátot vagy borkősavat. A borkősav ártalmatlan kristályos üledék, amely üveghez vagy kandiscukorhoz hasonlít. Vörösboroknál a tannin miatt rozsdás vagy vöröses barnás színt vesz fel. A legtöbb borászatban a bort palackozás előtt lehűtik, így távolítják el a borkősavat. Természetesen ez nem minden bornál válik be, és ha a palackot huzamosabb ideig nagyon alacsony hőmérsékleten tároljuk, a dugóra rárakódhat ez az üledék.

Harmadik cikkünkből megtudhatod, hogy minden bort át kell-e fejteni, és ha igen, hogyan kell helyesen csinálnod a dekantálást!

Vélemény, hozzászólás?