Ültetvényeik a Villányi-hegység csodálatos fekvésű lankáin fekszenek, a pincészet Kisharsányban a Fekete-hegyen, a Dobogó dűlő szívében található.

Debreczeni Pál a borvidék adottságaira alapozva, egy meghatározó, stílusteremtő, világviszonylatban is figyelemreméltó vörösboros birtok, a tökéletes bor alapítását tűzte ki célul.
Rögtön az alapítástól a magas minőségű bor volt a fő szempont, ennek lett alárendelve minden: a dűlők kiválasztásától a borok piacra viteléig. Első szőlőültetvényeiket 1992-ben telepítették és boraikkal 1997-ben léptek a piacra.
A terroir különleges adottságai mellett, a hozzáértő csapat, a szakmai nyitottság, és a hosszú évek jó szívvel végzett kemény munkája meghozta a maga gyümölcsét: a Vylyan ma a Villányi borvidék egyik legmeghatározóbb borászata.

Szőlőbirtok…

Filozófiájuk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, s ez egyértelműen visszatükröződik boraikban is, hiszen figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni.

Természetes, környezetbarát megoldásokat alkalmaznak a szőlőben. Ültetvényeiktől visszafogott mennyiséget és szép, érett termést várnak, melyhez minden lehetőséget igyekszenek megadni. Ez sokszor számtalan kihívással járó, küzdelmes munkát jelent.

A jó bor születése sok apró részleten múlik

Ültetvényeiken hektáronként hétezer tő szőlőt ültettek (1,8m x 0,8 m-es ültetési sűrűség), ami azért fontos, mert a sűrűbben telepített tőkék mélyebbre eresztik gyökerüket, s így a növény értékesebb, mineráliákban gazdag tápanyagot szív magába. Ugyancsak fontos, hogy a fürtök a föld felett kb. 40 centiméter magasságban, egy sávban helyezkednek el, így a földről visszaverődő melegből is többet kapnak. A szőlő jobban érzi magát, több zamatanyagot gyűjt, s magasabb lesz a mustfoka.
Birtokukon az átlag a 30 hektoliter hektáronkénti termés. Ez lehet az alapja a minőségi munkának. Meg kell jegyeznünk, hogy a terhelés mértéke évjáratonként és fajtánként változik, például a Pinot Noir-nál 25-27 Hl/Ha. (Viszonyításként: a Villányi eredetvédelmi törvényben a Classicus boroknál 90 Hl/Ha (de az Oportó 100), a Prémium boroknál pedig 60 Hl/Ha az előírás).
A fürtök mennyiségét a metszéssel, a hajtásválogatással és az esetleges zöld szürettel határozzák meg, s szükség esetén a szőlő szüretkor a válogatóasztalon újból szigorú válogatáson esik át.
Az egészséges termés érdekében a növényvédő szerek mellett másik megoldás kínálkozik: magát a növényt, a szőlőtőkéket teszik ellenállóbbá, tehát saját védekező képességük növelésével óvják őket. Hosszú évek tapasztalata alapján választották az integrált növényvédelmet, amely figyelembe veszi a használt készítmények környezeti hatásait és az általános módszerektől eltérően számos készítmény alkalmazását tiltja.
Emellett foglalkoztatja a pincészetet a biodinamika gondolata is, amit az egyik dűlőjükön ki szeretnék próbálni.

Területeik

Jelenleg 125 hektár termőterületen gazdálkodnak. Ez a birtoknagyság komoly kihívást és lehetőséget rejt magában, amelyhez összeszokott, jól szervezett csapat szükséges.
Az eddig betelepített dűlők:
Dobogó
A Fekete-hegyen a pincészet mellett található. Erőteljes déli lejtésű terület, cabernet sauvignon dominanciával, mely prémium boraikban meghatározó részt képvisel.
Mandolás
Déli kitettsége, katlan-szerű formája miatt nagyon jól tartja a meleget. A bordói fajták (túlnyomó részt cabernet franc) és a syrah nagyon jól érzik itt magukat.
Pillangó
Fennsík a dűlő nagy része, mely nyugati fekvésű lankába fut le. Fehér fajtáinkat, portugiesert és kékfrankost telepítettünk ide és itt található legidősebb merlot ültetvényünk.
Városhegy
Plató és déli fekvésű terület, szinte állandó széljárással. Itt a könnyedebb fajtákat (Zweigelt, Kadarka, Portugieser, Kékfrankos) és a rosé termését szüretelik.
Gombás
Egy kis erdősávon jutunk el erre a keleti fekvésű, hűvösebb dűlőre. Talaja agyagosabb, nehezebb, a pinot noir nagy része itt található, szereti ezt a helyet.
Szőlőfajtáik kiválasztásánál a világfajták (Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah) és a hazai fajták (Kadarka, Kékfrankos, Portugieser, Zweigelt) telepítését azonos súllyal kezelik.

…és pincészet

„Ahogy a szőlőtőkék, úgy a kemény munka is meghozza a gyümölcsét…”
A borvidéken általános pincemodellel szemben – miszerint a szőlőtől elkülönülten, a városban, falvakban építik a pincéket-, ők a kisharsányi Fekete-hegyen, a szőlőterületeik szívében alakították ki a birtok központot. Ezzel is a termőhelyhez, szőlőültetvényekhez való kötődésüket szeretnék szimbolizálni.
A kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, lehető legszebb borok készítését tűzték ki célul. A régi idők tudását, az új idők kihívásainak megfelelően fogalmazták újjá. Szüretről szüretre a szőlő és az évjárat sajátosságait szem előtt tartva alakítják borkészítésüket – állandó receptúrájuk nincs. A szőlő és a bor évjárati adottságára figyelnek, szeretnék azt minél jobban kifejezni, nevelgetik, mint a gyermeket, segítik abban, hogy kiteljesedhessen.

Boraikról

Boraiknál két kategóriát különböztetünk meg, melyek lefedik az eredetvédelmi rendszer felépítését: classicus és prémium borok. E két stílus a palackjaik megjelenésében is azonnal megkülönböztethető.
Gyümölcsös, könnyedebb Classicus boraik rövidebb érleléssel készülnek, az elsődleges szőlő aromák a meghatározóak, tiszta, egyenes, jól érthető borok. E kategóriával a piacon általában a legfrissebb évjárattal vannak jelen.
Prémium boraikhoz a legszebb dűlőik legjobb termését választják. A Prémium boroknál kiemelkedően alacsony a termés (koncentráltak a borok), hosszú az érlelés. Munkájuk eszenciáját mutatják.

A borkészítés titka a részletekben rejlik

A szőlőt kézzel, kis ládákba szüretelik, ami azért fontos, hogy a termés törésmentesen, épen érkezzen a pincészet legmagasabb pontján lévő fogadó részhez. Itt fajtánként egyedileg kezelve, esetleges újabb kézi szelekció után történik meg a feldolgozás: bogyózás, zúzás, préselés. A cefre vagy must a gravitáció erejét kihasználva, kíméletes módon jut el a tartályokba, majd a bor tovább a pincébe, hordós érlelésre.
A Rizling és a Rosé a préselés, mustülepítés, tisztítás és erjesztés után is zárt tartályban marad (reduktív borkészítés). A koracél erjesztőtartályokban szabályozni tudják az erjedő bor hőmérsékletét, itt a gyümölcsösség, frissesség kiemelése az elsőrendű cél. A Chardonnay egy része hordóban erjed, majd házasításra kerül a reduktív tétellel, ennek köszönhető a teltség, a bor ízgazdagabb, krémesebb jellege.
A korai kékszőlő fajtáknál (portugieser, zweigelt, kékfrankos, pinot noir) 7-10 napos hideg macerációt (lehűtött mustban ázik a szőlőbogyó) alkalmaznak a gyümölcsösség, húsosság hangsúlyozására. A hidegen való héjon tartást rövid, kíméletes erjesztés követi.
Ezzel szemben a késői, tanninosabb fajtáknál határozott, erőteljes erjesztéssel, a bogyók feltárásával igyekszenek a szőlő karakterét hangsúlyozni. Itt az erjesztést követő héjon áztatás a meghatározóbb. A régi hagyományokat felidéző fakádjaikban főleg pinot noir szőlőket erjesztik és lábbal csömöszölik.
A vörösborokban természetes úton, többnyire hordóban végznek almasavbontást, ennek köszönhető a lágy, bársonyos textúra. Boraik harmóniáját a fahordós érlelés teszi teljessé. A prémium borok érleléséhez magyar tölgyfából készült (225 literes barrique) hordókat használnak, melyek az általuk legjobbnak tartott kádároktól (Trust Hungary és Európai Kádárok) kerülnek hozzájuk.
A könnyedebb, classicus boraik általában ászokhordóban érnek. E hordók saját válogatású és szárítású magyar tölgyfából készültek, az osztrák Franz Stockinger műhelyében. Minden fajtánál, évjáratnál egyedileg döntik el az érlelés hosszát (6-18 hónapot töltenek hordóban). A prémium boraikat általában derítés, szűrés nélkül palackozzák.