Varsányi Lajos 3. generációs szőlőtermelőként 1990-ben alapította meg a Varsányi Pincészetet a jelenlegi telephelyen, Verpeléten. Az elindulást követően egyik célként a Debrői Hárslevelű megújítását tűzte ki. Ennek a keretein belül került a későbbiekben eltelepítve egy közel 2 hektáros törzsültetvény, melynek célja az volt, hogy kiválasszák azt a Hárslevelű változatot amelyik, – mint Hungarikum – a Magyar körülmények között a legjobb minőséget adja. A fő kitűzések közé nem csak a Debrői Hárslevelű megújítása tartozott, hanem ezzel kapcsolatban egy olyan korszerű üzem létrehozása is, mely ötvözni tudja az Egri Borvidék tradícióit a korszerű technológiával. A korszerű technológiának és gondolkodásnak köszönhetően a 90’ évek végén elkezdtek Rosé borokat készíteni mely akkor még új dolognak számított Magyarországon. Kezdetekben ezzel a két borral értek el sikereket, melyek ismerté tették az Egri Borvidéken és a borvidéken kívül is. A borok sikeresen szerepeltek a Miklós napi rosé borversenyen és a Cannes-i rosé „Olimpián” is. Fontosnak tartják és mottójuk is, hogy csak jó szőlőből, jó alapanyagból lehet kiváló borokat készíteni. A Varsányi Család jelenleg 75 hektár saját területtel rendelkezik, és a jövőben szeretnék még további telepítéseket végrehajtani. Területeink Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas).

A 2000-es évek közepén a Varsányi Család fiatalabb tagjai is bekapcsolódtak a munkába, így most már ténylegesen, mint családi vállalkozás működik a Pincészet. A főbb munkaterületeken – pénzügy, borászat, kereskedelem, logisztika a család irányítása alatt működik. Judit a pénzügyi és számviteli vezetőként képviseli a higgadtságot, a racionalitást a családban. Kati a frissen végzett borász, hozta az új lendületet, az új ötleteket a borászatba, Gabriella koordinálja és szervezi a kiszállításokat. Varsányi Lajos mint ügyvezető szemléli és segíti mindannyiuk munkáját, adja át folyamatosan a kereskedelmi és társadalmi kapcsolatait.
Vörösboraikat tartályban erjesztik, majd a Verpeléti és a Egerszóláti Huszártanyán lévő érlelő pincében 225 literes barrique és 500 literes valamint 40 és 60 hl-es tölgyfahordóban érlelik. Palackozás után a vörösboraik 3-4 hónapos palackos érlelés után kerülnek forgalomba folyamatosan. Fehér és rosé boraikat fajélesztős beoltással reduktív eljárás mellett készítik el. Elsődleges célként a szőlőben lévő íz és illat aromák megtartására törekszenek.

Ültetvényeiket saját gépparkkal művelik, a fém tám rendszerrel ellátott ültetvényeket géppel szüretelik. Ültetvényeiket 4800 – 5000 tőke/hektár dolgoznak terméskorlátozás mellett. Fehér szőlőiket 7-8 t/hektár kékszőlőiket 5-7 t/hektár terhelés mellett szüretelik.