Egy kicsit késve indult el a Somlón a minőségi bortermelés más borvidékekhez képest. A borvidék óriási minőségi potenciállal bír, amit az is bizonyít, hogy az elmúlt két év Pannon Bormustra borversenyén a húsz legjobb fehérborból 2009-ben négy, 2010-ben öt bor volt Somlói.

A „Nagy-Somlói” borvidék hazánk legkisebb borvidéke, 600 hektár, a magyar bortermő terület 1%-a. Két körzetből áll: a Somló-hegyi, és a Kissomlyó-sághegyi körzet.

A Somló-hegy egyedülálló mikroklímája, rendkívüli talajadottságai miatt a legnagyobb minőségi potenciállal bíró magyar bortermő területek egyike – amit mind a magyar mind a nemzetközi borász és borértő szakma egyre inkább elismer. Az élelmiszerüzletek, borboltok, éttermek borkínálatában elengedhetetlenné vált a somlói bor jelenléte a minőségi bort kedvelők legnagyobb örömére.

A Várkapitány Pincészet kézműves borászat. A borok hordóban erjednek, és legalább egy évig hordóban érlelődnek. Boraink testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. Boraink stabilizálásához nagyon kevés derítőszert használunk, a természetes stabilizálódást részesítjük előnyben, ami az egy éves hordós érlelés során magától végbemegy. Így a lehető legkevesebb íz- és illatanyagot vesszük ki a borból.

A pincészet tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olaszrizling mellett világfajtákat, traminit és sárgamuskotályt termeszt.

Területeink a hegyen szétszórva találhatók, ami a mindennapi szőlőművelési munkát nehezíti, de a boraink minőségére kedvezően hat. A Somló-hegy északi részének legjelentősebb pincészete a miénk. Az egyre melegebb nyarak során szórt fényben érő szőlőterületeinken a szőlőszemekből kevésbé égnek ki a forróság hatására a savak, így a somlói borokra oly jellemző savkarakter sértetlenül megmarad borainkban a palackozásig.

Három hagyományos tároló pincénk van. Fő pincénk a Turul pince kétszáz éves műemlék.
E pince fölött Makovecz Imre tervei alapján építjük birtokunk központját.

Minden palackos borunkat legalább két hónapig fő pincénkben tároljuk, hogy átvegyék a pince egyedülálló rezgését. A tárolást követően palackos boraink igen kedvező élettani hatással bírnak, ezoterikussá válnak.