Tolnai körzetben:
Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Györköny, Kölesd, Madocsa, Paks, Tengelic, és Tolna.

Völgységi körzetben:
Aparhant, Bonyhád, Bonyhádvarasd, Buzs, Györe, Izmény, Lengyel, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, és Nagymányok.

Tamási körzet:
Aba, Felsőnyék, Hőgyész, Igar, Iregszemcse, Magyarkeszi, Nagyszékely, Nagyszokoly, Ozora, Pincehely, Seregélyes, Simontornya, Szabadbattyán, Szabadhídvég, Tamási, Tolnanémedi településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei alkotják a borvidéket.

Termőterület nagysága:
Teljes termőhelyi területe 11324 ha amelyből 7362 ha I. osztályú. A szőlőültetvények 2636 ha–on terülnek el, ami azt mutatja, hogy a telepítés lehetőségei még messze nincsenek kihasználva.

Klíma:
Mérsékelten kontinentális éghajlatú terület. A szekszárdi borvidékhez mérten a nyugatabbra fekvő Völgység és Észak-Tolna valamivel hűvösebb és csapadékosabb éghajlattal bír, míg a Mezőföld déli része melegebb, szárazabb, hangsúlyosabban kontinentális klímájú, az Alföldre emlékeztető. Csapadék viszonya az általában aszályos Szekszárdi borvidékhez viszonyítva valamivel kedvezőbbek.

Fő talajtípusok:
A borvidék talajai meglehetősen egységesek. A löszön a holocénban löszvályog vagy barna erdei talaj. Tengelic és Tolna környékén homokos kőzettörmelékes vályogtalaj alakult ki.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Legfontosabb fehér borszőlő fajtái a Tramini, Zöld veltelini, Rajnai rizling.
Kékszőlő fajtái: a Cabernet Franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot Noir, Zweigelt.

Borstílus:
A tolnai vörös borok zömében lágyak, kedvesek, sima struktúrájának és visszafogott tannin tartalmúak. Ezzel szemben a fehér borok gondos szüret mellett finoman vegetális illat és ízjegyeket, szép savakat tudnak felmutatni.