THUMMERER PINCÉSZET

Családi vállalkozás, mely 1984 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. Az Egri Borvidéken elhelyezkedő kicsivel több, mint 100 hektár saját telepítésű szőlőterület terméséből készíti a borainkat. Széles szőlőfajta-választék jellemzi a gazdaságukat, fő fajtáink: Királyleányka, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Tramini, Zenit, Sauvignon Blanc, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Blauburger, Kadarka. Szőlőültetvényeink 80%-a kék, 20%-a fehér szőlő.

A termés az egri Áfrika, Vidra, Mészhegy, a noszvaji Tekenőhát, Kőkötő, Csókás a novaji Juszalagos, a szomolyai Nagyvölgy, Nagyvölgy-tető dűlőkből kerül ki.  A legújabb telepítés az egri Nagyeged dűlőn kapott helyet, ahol a Nagyegedi Egri Bikavér Superior-hoz vagy Grand Superior–hoz szükséges fajtaösszetétellel lett az ültetvény eltelepítve.

Kizárólag a magas minőség elérése a cél és minden évben egy-egy különlegesség létrehozásával a választék gazdagítása.

Boraik elsősorban Magyarország előkelő éttermeibe, szállodáiba jutnak el, valamint Belgiumba, Svájcba, Dániába, Németországba, Lengyelországba, Csehországba, Franciaországba is. Természetesen a borok egy része kapható a hazai kiskereskedelemben is.

 

A PINCE

A Thummerer Pincészet központja Egertől 12 km-re, Noszvajon található. A 2000 m2-es, egykori uradalmi pincét több, mint 100 évvel ezelőtt kézzel vájták a vulkanikus tufa kőzetbe, melyet 2004-ben egy új 2200 m2-es tufakőbe vájt pincerendszerrel bővítették ki. A kiegyenlített klímájú pince ideális körülményeket biztosít a borok érleléséhez.

 

TECHNOLÓGIA

A technológia minden évben kiegészül a legkorszerűbb, világszínvonalú felszerelésekkel, gépekkel. Ez nem csak a borászatunkra, de a szőlészetünkre is vonatkozik.

A fehér borok nagyobb része reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készül, de már fehér barrique különlegességek is megjelentek a pincészetük választékában. (pl.: Chardonnay, Pinot gris)

A vörös borok 2-4 hetes héjon erjesztéssel készülnek, 1,5-2 évig hagyományosan tölgyfahordóban érlelődnek és legalább féléves palackos érlelés után kerülnek forgalomba. A vörös borok egy része barrique hordókban fejlődik. (pl. Vili papa cuvée, Evoé cuvée, Pinot noir, Válogatások…)