Az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft. 2001-ben vált világszerte ismertté, mint hazánk vezető pincészete, mikor a magyar érmek és díjak egyharmadát nyertük el a szakma meghatározó nemzetközi borversenyein, így a Bordeaux-i Challenge International-on és a veronai Vinitaly borversenyen, melynek különdíját (Premio Speciale) is elnyerték 2001-ben és 2002-ben, mint a legsikeresebb magyar pincészet. A pincészet három aranyérmet kapott a strasburgi Riesling du monde világbajnokságon, a franciaországi Frontignanban rendezett Muscat du monde muskotály világversenyen pedig ezüstérmet. Minden évben számos érem jelzi a Szeremley borok sikereit több más ismert borversenyen: Vinalies (Párizs), Mondial (Brüsszel), Grand Prix (Hamburgi Borszalon), IWSC (London). A borokat jelenleg 18 országba exportálják világszerte, több olyan országba is, ahol a magyar bor, illetve a minőségi hazai bor képviseletében ma még úttörő munkát kell a pincészetnek végeznie.
Szeremley borok
Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak “felülről”, hanem “alulról” is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.

A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. Cégünk, az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a Budai Zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg pincészetük kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a Zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői Olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A Szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz Muscat Ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a Rajnai és Olaszrizling házasításából született Szemelt Rizling.

Termőre forduló telepítéseinek révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajtánk, a Pinot Noir mellett Kékfrankos, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon, Tihanyban pedig Kékoportó egészíti ki hagyományos, illetve barrique hordóban érlelt Reserve vörösborokkal pincészetük kínálatát.
Az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft. által művelt szőlőültetvények átlagos kora 12 év, átlagos hektáronkénti tőkeszáma 3800 (új telepítéseknél 5000). Területeiken jellemző az alacsony kordonos művelési mód és a hajtásszám beállítás: a terméskorlátozás során a tőkénkénti 1-1,5 kg szőlő mennyiséget hajtásszám beállítással (8-12 rügy/tőke) biztosítják a megfelelő érési körülményeket. Ehhez járul hozzá a szellős lombfal és a kései szüret. Ennél a termésnél biztosítható a szükséges 1-1,5 négyzetméter lomb az optimális éréshez. A módszerrel hektáronként 70-80 mázsa szőlő termelése mellett készítik a kiváló minőségű Szeremley borokat, többek között a 28-30 mustfokot is elérő zeusz. A fajtától függően irányított erjesztés legtöbb esetben reduktív technológiával zajlik, de a cég 7 pincéjében megtalálható a hagyományos és a kishordós (barrique) készítési mód is.

Központi telephelyük Badacsonytomaj Fő u. 51-53. alatt található. Eredetileg borászatnak épült, majd az 1970-es évektől Az Etüd (Pepsi Cola) üzeme lett. Ekkor több könnyű szerkezetű és a környezettől elütő stílusú épület is épült a területen. Mivel jelenleg az egész település a Balatonfelvidéki Nemzeti Park területén fekszik, szigorú építési megkötések vannak érvényben. Emiatt a megvásárolt Pepsi üzem épületeit nem lehetett lebontani és helyükre újat építeni, csak a meglévő épületek felújításával és kismértékű átalakításával tudtuk a számunkra szükséges üzemi helyiségeket kialakítani.

Pincészetükben megtalálható mind a hagyományos és kishordós érlelési módszer, mind a nagy acéltartályos borkészítés. A bor kezelése során törekednek a reduktív technológia minél tökéletesebb megvalósítására. Az acéltartályok fizikai kezelése sokkal könnyebb az ászokhordók kezelésénél, mivel könnyebben lúgozhatóak, gőzölhetőek, a külsejükön található nívók segítségével pedig tartalmuk mennyisége is könnyen leolvasható, ezen kívül tömlő csatlakozókkal rendelkeznek, ami a le- és átfejtéseket teszi egyszerűbbé.