Tengerszint feletti magassága 178,5 méter, így körülbelül 100 méterrel emelkedik ki a Sárköz síkságából. A Szeleshát dűlő észak-déli fekvésű, körülbelül 300 méter széles dombtető, ami déli irányba, Lajvérpuszta felé enyhén lejt. A dűlő déli része szurdik útban vezet le a Bonyhád – Bátaszék útra. A Birtoktól keletre a Sárköz síksága és a Gemenci erdő valamint a Duna ártere nyújt festői élményt. Délre a kelta eredetű Bátaszék neogótikus templomtornya magaslik ki. Nyugatra a Geresdi dombság, a Mórágyi pincék és a Völgység dombjai látszanak. A távolban a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő is kivehető. Észak felé tekintve Szekszárd városa látszik.

A borvidék klímája szubmediterrán jellegű. A dombvonulatok által közrefogott völgyekben, völgykatlanokban kialakuló mezo- és mikroklíma kiválóan alkalmas a szőlő és különösképpen a kék borszőlő termesztésére. A Szeleshát talaja a dombvidékre jellemző magas mésztartalmú, mélyrétegű lösz. A terület több mint felén, felszínre került a vörös agyaggal kevert löszös erdőtalaj, a híres szekszárdi vörösföld, ami a földtörténeti újidő (Kainozoikum) folyamán alakult ki. A dombvidék megsüllyedt, elborította a tengeri üledék, majd újból kiemelkedett a felszínre, kialakítva így ezt a páratlan talajszerkezetű és tagoltságú vidéket. A vörösföld magas mésztartalma és a klíma sajátosságai nagyon kedvező hatással vannak a harmonikus sav és tannin összetételre.
A Nagyhegy szétszabdalt lejtőinek több mint 29 különböző tulajdonosa volt, az elmúlt 8 évben azonban sikerült egy kézben összpontosítani ezt a földrajzilag elkülönült és egységes földterületet. A Birtok egyedülálló adottságai miatt, céljuk különleges, nagy beltartalmi értékekkel rendelkező, karakteres vörösborok előállítása.

Családi birtok tulajdonosai a Szekretár és Krajcsovszki család
Szekretár János Okleveles Kertészmérnök
Szekretár Jánosné Krajcsovszki Ágnes Borász üzemmérnök
Krajcsovszki László Okleveles Kertészmérnök
Góg Aranka Kertészmérnök

Fajtaösszetétel:
2001 őszén telepítettek 2,2 hektár Kékfrankos, 4,3 hektár Merlot és 2,6 hektár Cabernet Sauvignon szőlőfajtákat
2004 őszén telepítette 1,5 hektár Kékfrankost és 1,2 Pinot Noir-t
2008 novemberében 2,3 hektár Shiraz, 3 hektár Cabernet Franc és 2,2 hektár Merlot-t telepítettek a birtok dél-nyugati lejtőin.
A 2001-es területek terméseit 2004-ben szüretelték először. Három év termését szőlőként értékesítették neves szekszárdi borászoknak, ami a saját szőlészeti tapasztalatok és a borászok elvárásaik összehangolásával, valamint a folyamatos terméskorlátozások eredményeként, már borként is széles körben bizonyítottak.
A 2007-es évben termőre fordult Kékfrankos és Pinot területek szűz termését és a régebbi területek termésének 2/3 részét feldolgozták, a Várdombon felújított pincében.