Terület nagysága:
A borvidék közigazgatásilag Győr-Moson-Sopron megyében található.

Soproni körzet: Fertőboz, Fertőendréd, Fertőrákos. Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Nagycenk, Sopron.

Kőszegi körzet: Csepreg, Felsőcsatár, Kőszeg, Vaskeresztes településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. határrészű. A Soproni borvidék összterülete 4287 ha, amelyből 3226 ha első osztályú besorolást nyert. Ennek a területnek azonban csak kis részét 1705 ha- t díszítik szőlőültetvények.

Klíma:
A táj éghajlata kiegyenlített, enyhén kontinentális, bár országos viszonylatban inkább hűvösnek, csapadékosnak számít, tehát érvényesül a szubalpin hatás. A nyár is hűvös, a borvidékeink közül az egyik legcsapadékosabb, telei viszont enyhék. Gyakori a légmozgás: ,, Sopronban vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak”.

Fő talajtípusok:
A soproni hegységet felépítő, átalakult kristályos gnejsz és csillámpala a földtörténeti ókorban képződött. Az idős kőzeteket miocén kavics, agyag, lajtamészkő, kőszén és pannon korú homokkő fedi, melyeken negyedidőszaki lösz települ. A szarmata és pannon rétegek törmelékein, mészkövön, löszön, löszös vályogtalaj, barna erdőtalajok, laza pleisztocén homoktalajok alakultak ki. A kristályos palák jellemző talajfélesége a kőzettörmelékben dús ranker.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Sopron és környéke ma elsősorban vörösbor termeléséről híres (a terület háromnegyed részén vörösborszőlő terem) kisebb mértékű fehérbor termeléssel kombinálva. Jelenleg a Soproni borvidéken elsöprő dominanciával 1113 ha-on terem a Kékfrankos. Ezt csak nagy késéssel 109 ha-al követi a Zweigelt és 106 ha-al a Cabernet Sauvignon. A fehérborok közül a hagyományos Zöld veltelini 85 ha-on, Chardonnay 33 ha-on terem.

Borstílus:
A hűvös klíma és a helyenként sok meszet is tartalmazó talaj révén az itt termett vörösborok savhangsúlyosak, tanninban viszont nem különösebben gazdagok. A vörösborok alkoholtartalma talán valamivel alacsonyabb a magyarországi átlagnál, bár ez napjaink ,, divatjának” ismeretében egyáltalán nem hátrány. A kékfrankos terméséből kissé savas rosébor készülhet. Sopron fehérborai gyakran kemények, szárazak, illatban, és gyümölcsös zamatokban gazdagok. Az élénk friss soproni fehérborok megfelelő pincetechnika esetén rendkívüli savakat tudnak felmutatni. Az utóbbi néhány év termése itt is bebizonyította, hogy a megfelelő fajta- és klónszelekció erőteljes hozamkorlátozás mellett a soproni területekről is kiváló minőségű borok születhetnek. A terület legjobb fekvéseit csak most kezdik újra ,, felfedezni” és a Kékfrankos mellett a legjobb minőséget, adó fajtákat megkeresni.