A termőterület nagysága:
Szőlőtermesztésre alkalmas terület a borvidéken, a termőhelyi kataszter osztályba sorolása szerint összesen 1142 ha. Jelenlegi szőlőterület 832 ha ebből termő 737 ha-on kizárólag fehérszőlő fajtákkal.

Részei:
Somlói körzet: Boba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely.

Kissomlyó-Sáphegyi körzet:
Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri, Sitke településeknek a szőlőkaszter szerint I. és II osztályú határrészei.

Klíma:
Kontinentális klíma, a nyugatról és északról érkező hűvösebb légtömegek hatását a kiváló fekvése, kedvező déli irányú lejtőszögei képesek ellensúlyozni.

Fő talajtípusok:
Vulkanikus eredetű bazalttörmelékes, löszvályog, bazalt alapú lejtőtörmelék és tufamálladék.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Olaszrizling (443 ha) Chardonnay, Furmint, Hárslevelű, Juhfark, Tramini, Rizlingszilváni a vezető szőlőfajták.

Borstílus:
Csak fehér bort adó borvidék. Sajátos ízjegyeit az itt termő borok a talajnak és a szinte kizárólagos fahordós érlelésnek köszönhetik. Ízvilágukban a gyakori a minerális, ásványos, tűzköre emlékeztető enyhén ,,sós’’ jelleg és az ászokolásnak köszönhetően és/vagy mikrooxidációs illat. A borok legjavát kétéves koruk előtt nem érdemes kóstolni, ekkor kezdenek csak kibontakozni. Magasabb savtartalom itt nem fajtafüggő, a somlói savak az olaszrizlingben közel ugyanúgy jelen vannak, mint a tramini borokban. Ajánlott fogyasztási hőmérsékletük magasabb a szokásosnál 14-15°C. Próbakő, ízválasztó, a tanúságtevő és még ki tudja ilyen jelzőkkel, lehet illetni a somlói borokat. Elsősorban itt, de a Hegyalján és Badacsonyban is teremnek olyan borok, amelyek külön elbírálást igényelnek. Populárisan a titkok borainak is lehetne nevezni őket, mert csak akkor lebbentik fel fátylukat, ha értünk a nyelvükön. Konkrétan ezeknek, a boroknak mindaddig nincs esélye méltó helyük elfoglalására, amíg az accidentális fajtákból készült, hűtött erjesztéssel, fajélesztővel készített borokkal együtt bírálják őket. Azok a borok amelyek kellő érlelést kaptak, felnyitás utáni levegőztetés és kissé magasabb hőmérsékleten történő kóstolás esetén nemes ízeikkel nagy meglepetést hoznak.