Eger környékén évszázadok óta kiváló borokat állítanak elő úgy fehér, mind vörös szőlőfajtákból.
A Petrény család nemzedékek óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel saját fogyasztásra.
A borászat birtokigazgatója Petrény Attila, akinek az eredeti foglalkozása kibernetikus mérnök. A családjának volt Egerben egy szőlője, az öccsével gyermekkorukban sokat kellet ott segíteniük, ahol megfogadták, hogy nekik soha nem lesz ültetvényük. Aztán 2001-ben úgy hozta a sors, hogy vásároltak területeket, és 2005-ben elkészült az első boruk is. De mint mondta, a kereskedelmi forgalmat nem lehet egy borra alapozni, így 2009-ig a szortiment kialakításán fáradoztak. A több mint száz éves verpeléti kóser pincében készítik a boraikat, amelyekhez az alapanyagokat az egerszóláti, feldebrői, és verpeléti teleülések dűlőiből szüretelik.
Összesen 23 féle szőlőfajtával dolgoznak, ezek között vannak kísérleti fajták is, mint a Syrah, Fekete Leányka és a Zinfandel. Kevés a tapasztalatuk, ezért is próbálkoznak, szeretnék megmutatni a területek potenciálját, a megfelelő szőlőfajták segítségével.
Így nyilatkozott: „Egy külföldi vendégnek sokkal könnyebb a pincészetet fejben elhelyeznie a nemzetközi fajták segítségével. Ezekkel is megmutatjuk a területeink egyediségét, így már kíváncsi lesz a helyi szőlőfajtákra is. Vesszőparipámmá vált a hárslevelű, meggyőződésem, ha nagy, egri, fehérbort akarunk létrehozni az csakis ebből a fajtából, vagy ezen alapuló házasításból készülhet.”

A 39. alkalommal került megrendezésre a Challenge International du Vin, Európa legismertebb borversenye ahol a Petrény Pincészet az alábbi előkellő helyeket szerezte meg,:

Petrény Winery: Cabernet SauvignonSuperior 2011 (arany érem)
Petrény Winery: Merlot Superior 2011 (ezüst érem)
Petrény Winery: Padok Superior 2011 (ezüst érem)
Petrény Winery: Astra Superior Egri Csillag 2011 (bronz érem)
Petrény Winery: Big Band Superior Egri Bikavér 2009 (bronz érem)