A termőterület nagysága:
Közigazgatásilag Baranya megyében fekszik. A Pécsi Versendi és a Szigetvár körzetében található települések szőlőkataszter szerinti I. és II osztályú határrészei tartoznak a borvidékbe.

A Pécsi borvidék teljes termőterülete 6998 ha amelyből 6416 ha az I. osztályú kategóriába sorolható. Megdöbbentő, hogy a magas kvalifikációjú területen mindössze, 673 ha-t telepítették be szőlővel.

Klíma:
A Mecsekalja hazánk szubmediterrán jellegű legmelegebb, leghosszabb tenyészidejű borvidéke. Éghajlata csak a Villányi-hegységhez hasonlítható. A forró napsütéses nyarat általában enyhe tél követi, ritka fagyokkal. A déli lejtőket az északi szelektől a Mecsek hegylánca védi. A csapadék mennyisége kevés, vízben szegény terület.

Fő talajtípusok:
A pécsi körzetben perm korú vörös homokköveken negyedidőszaki löszön tipikus barna erdei talajok alakultak ki. A versendi és szigetvári körzetek szőlőhegyeinek magját a Pannon-tó agyagos-homokos üledékei építik fel, amelyben lösz települ. Jellemző talajtípusok a löszvályog.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Ajánlott fehér fajtái a Chardonnay, Cirfandli, Olaszrizling, Sauvignon Blanc, a kékszőlő fajták közül a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot és a Kékfrankos.

Borstílus:
A borvidék borai lágyak, teltek, sokszor valóban mediterrán jelleget öltenek. Visszafogott illat és ízvilág, magas alkoholtartalom, jó egyensúlyú jellemzi őket, de szélesen ívelt borok világa.