A termőterület nagysága:
A borvidék közigazgatásilag Győr- Moson- Sopron megyében található. Részei: Écs, Felpéc, Győr- Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrybarát, Kajárpéc, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravakd, Tényő településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II osztályú határrészei. A pannonhalma- sokoróalji borvidék teljes területe 3944 ha, amelyből 3226 ha I. osztályú termelőhely. Sajnálatos, hogy ennek a területnek töredéke csak mintegy 618 ha van szőlővel telepítve.

Klíma:
A táj időjárási viszonyai kiegyenlítettek, mérsékelten kontinentális klímájú. Országos viszonylatban közepes fény, hő és jó csapadék ellátottságnak számít.

Fő talajtípusok:
A sokoroalji dombok alapkőzetét felső miocén (pannóniai- pontunyikoru) tavi homok és agyag, negyedidőszaki kavics és homok építi fel. A homokon, löszön barna erdőtalajok és a löszön közepesen kötött vékony vályogos lösztalaj alakult ki, mozaikszerűen elhelyezkedő homokfoltokkal.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Hagyományosan fehérbort termelő terület. A 2006-os állapotfelmérés szerint ebben a régióban is- mint általában szerte az országban- az Olaszrizling részaránya a legnagyobb, 190 ha-t tesz ki. A sorban sok más borvidékhez hasonlóan követi a Rizlingszilváni 81 ha-al. A borvidéken számottevőnek tekintjük még a Chardonnay-t az Ezerfürtöt és a Traminit. Az újabb telepítések között már találkozunk a Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir nevével is.

Borstílus:
Ezt már és még meglehetősen nehéz meghatározni ugyanis az elmúlt egy-két évtized nem adott olyan borokat, melyek valóban alkalmasak lettek volna a tájban rejlő lehetőségek felmutatására. Talaj és klimatikus adottságait tekintve a vidék leginkább Elzászhoz hasonlítható. A következő évek borai győzhetnek majd meg bennünket arról, hogy van-e valóban élénk savú, telt ízű pannonhalmi bor.