A termőterület nagysága:
A móri borvidék közigazgatásilag Fejér megyében található. A borvidékhez Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Sőréd, Zámoly településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei. A móri borvidék területe napjainkban 1994 ha, amelyből 1459 ha első osztályú. Ezen a beépíthető területen összesen 799 ha szőlőültetvényt találunk.

Klíma:
Éghajlata általában a Dunántúl északi részére jellemző közepesen hűvös és viszonylag csapadékos. Mindazonáltal a hegyek dombok déli, délnyugati oldalain a kedvező meko- mikroklíma jó termelőhelyi viszonyokat alakíthat ki.

Fő talajtípusok:
A bortermő dűlők talaja elsősorban a laza negyedidőszaki fedőüledéken képződött. Lejtőtörmelék, lejtővályog főként oligocén homokon képződött. Mészkőtörmelékkel kevert löszön kialakult agyagbemosódásos barna erdőtalajok, barnaföldek, valamint magasabb helyzetű hegyoldalakon, dolomitokon és mészkövön képződött rendzintalajok és vörös föld váltakoznak egymással. Már talajtípusai között számos további változatot találunk. A kavicsos váztalaj az ősfolyók- patakok ártereinek teraszaira jellemző. A lejtőlábakon sokszor löszt, homokos löszt találunk. A karbonátos meszes alaphegység viszonylag magas mésztartalmat kölcsönöz a löszöslejtő-törmelékes talajnak. Nem elhanyagolható tényező az oligocén kőzeteken kialakult talajok magas káliumtartalma sem.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A móri borvidék elsőrendűen fehér bort termelő terület. Minden más fajtát meghaladó mennyiségben 311 ha-on telepítettek itt Ezerjót. Mellette Chardonnay, Rajnai Rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, és Tramini fajtákat is termesztenek.

Borstílus:
A móri boroknál gyakran csak a magas savtartalom jut eszünkbe, holott egyáltalán nem mindegy, hogy adott mennyiségű mérhető savtartalom milyen összetételt takar. A móri boroknak ezt az oldalát vizsgálva meg kell állapítanunk, hogy azok savösszetétele gyakran megközelíti, sőt el is éri a Tokaj-hegyaljai borokét. A borok tartóssága is savaiban rejlik. Nem véletlen hát, hogy jó móri borokat csak tökéletesen érett alapanyagokból lehet készíteni akár ezerjóról akár más fajtáról van szó. A hosszabb fahordós érlelést szintén meghálálják a borvidék borait. Nem ritkaság botritiszes magas cukortartalmú bor alapanyagának beérése sem, a móri aszú éppoly fogalom volt sokáig, mint a tokaji vagy éppen a badacsonyi. A lehetőség a tájban és a szőlőfajtákban, mint az ezerjó ma is megvan.