Termőterület nagysága:
A nyilvántartásban szereplő szőlőművelésre alkalmas terület 7.815 ha ebből jelenleg olyan 5000 ha-on folyik szőlőtermesztés

Települései Heves megyében vannak.

Mátrai körzet:
Abasár, Apc, Atkár, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösorosszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Karácsond, Kisnána, Markaz, Nagyréde, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szücsi, Vécs, Visonta.

Síkvidéki körzet:
Kerepes, Kisnémedi, Mogyoród, Őrbottyán, Szada, Szendehely, Vác, Vácegres, Vácrátót, Veresegyház településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II osztályú határrészei. Ez az egyik nagyméretű borvidékünk. A Mátrai borvidék teljes termőhelyi területe 32 497 ha, amelyből 24 261 ha első osztályú. Ennek csak töredéke 5446 ha van betelepítve szőlővel.

Klíma:
Mérsékelten kontinentális klímájú terület. A szőlő-ültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, kedvező mikroklímákat alakítva ki. Jellemző, hogy viszonylag későn érkezik a tavasz. A csapék nagy részét felfogja a Mátra, ezért a borvidék éghajlata inkább száraznak nevezhető. A csapadék időbeli eloszlására jellemző, hogy általában a nyár elején, májusban, júniusban esik a legtöbb eső, míg a nyár második fele derültebb és aránylag száraz.

Fő talajtípusok:
Talajai változatosak, megtalálhatjuk köztük a többnyire pannon agyagon, löszön andeziten, riolittufán, kialakult csernozjomos barna erdőtalajt, barnaföldeket, de előfordul a humuszos pleisztocén és holocén homok is. A talajok mészben többnyire szegények, de egyes helyeken az aktív mésztartalom eléri a 60%-ot is.

A legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A legnagyobb mennyiségben termesztett fehérfajták Chardonnay, Leányka, Olaszrizling, Ottonel, Muskotály, Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Tramini, kékszőlőfajták a Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.

Borstílus:
A mátraaljai borokat elsősorban könnyedségük, üde savaik teszik kedvelté. Ez nem jelenti azonban azt, hogy jó évjáratokban nem lehetett minerális jegyeket is felmutató borokat készíteni. Az olaszrizling itt különösen könnyed és illat gazdag formáját mutatja, vörösborai alacsony cserzőanyag-tartalommal, sokszor élénk savakkal bírnak.