A termőterület nagysága:
A Hajós- Bajai borvidék területe 14 874 ha melyben I. osztályú szőlő-termőterületet nem találunk. A II. osztályba 6631 ha sorolható. A szőlőültetvények jelenlegi nagysága 1681 ha, Baja, Bátmonostor, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút, településeknek a szőlőkataszter szerint I. II osztályú határrészei tartoznak bele.

Klíma:
Éghajlata, klímaviszonyai a Kunsági borvidékhez hasonlóak. Szélsőségesen meleg a nyár, nagy hőösszeggel és napbesugárzással, a tél kemény. Ez a régió is Magyarország legmelegebb területeihez tartozik, amely egyben országosan az egyik legnagyobb óraszámú napbesugárzást is kapja. Az éves csapadék mennyisége kicsi 500mm alatti, de viszonylagosan száraz klímáját a szőlő jól viseli. Fagyveszélyezettsége télen és kora tavasszal is jelentős.

Fő talajtípusok:
Talajviszonyai a Kunsági borvidékénél kedvezőbbek. A Bácskai löszháton a Duna folyóvízi üledékeire 1-3 m vastagságban települ a lösz. Löszön és löszös homokon kialakult talajai nagyobb arányúak a lepelhomokos területekhez viszonyítva, mint az említett másik borvidéken. Az itt megjelelő talajok jórészt löszös vályogtalajok és mészlepedékes csernozjom (feketeföld).

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A fehér borszőlőfajtákkal betelepített terület mintegy kétszerese a kékszőlő területeknek. Legnagyobb területen terem a Kunleány és a Cserszegi fűszeres, azután a Chardonnay, Királylányka, és a Rajnai Rizling következik. Kékszőlő területek legfontosabb szőlőfajtája a Kékfrankos, és a Zweigelt. A vidék hagyományos fajtái az Ezerjó, Piros szlanka, Izsáki kövidinka, Mézes fehér, kékszőlők közül a Kadarka.

Borstílus:
A talajviszonyok következtében a régió fehér borai viszonylag lágyak, savszegények. Ezt a lágyságot sikeresen kompenzálják a vörösborok adottságai, amelyek közül néhány a hegyvidéki borokkal is összevethető minőséget képvisel. A térség legmagasabbra értékelt borai vörösborok, annak ellenére, hogy a cabernet fajták viszonylag kis mennyiségben vannak jelen.