Az ő ára lesz a legalacsonyabb és a vásárlók közül a legtöbbet tudja magához vonzani. A termelés hatékonyságának növelése azonban a termék beltartalmának jelentős csökkenését idézi elő azzal, hogy a növény gyökérzete által korlátozott mennyiségű tápanyag, nyomelem, vitamin lényegesen több végtermékben rakódik le. Ennek elkerülésére a növények beltartalmát mesterséges „táplálék kiegészítőkkel” próbálják szintre hozni, azáltal, hogy vegyszerezik a növényeket. Amit tehát az olcsó termék vásárlója megtakarít a pénztárcáján azt kifizeti az egészsége rovására. Ugyancsak fontos tudni azt, hogy a külföldi (főként nyugat-európai) termelők magasabb támogatása miatt árszintjük jelentősen a hazai alatt marad.

Fentiek ismeretében a vásárlók igényesebbje rászokott a bio piacok, főként hazai termékeinek megvásárlására. Ez egy kicsit többe kerül, de eredményeképpen a család gyógyszerszámlája alacsonyabb lesz. Emellett a – multik által a piactól elválasztott – hazai termelőt hozza helyzetbe.

A leírtak igazak a borászat területére is. A biotermelés alacsonyabb termelékenységének növelésre is új, korábban nem alkalmazott, szigorúan vegyszermentes és nem génkezelt technológiák kerültek alkalmazásra. És ha a nyersanyag, azaz a szőlő biominősítésű, a bort sem szabad már a Noé óta alkamazottaktól eltérő módon kezelni, tehát vegyszerezni. Ennek ellenőrzésére szigorú szabályok vonatkoznak szerte a világon és ma már hazánkban is.

És még egy szempont: a világhíres borászainak egy részét is elkapta a termelékenység gépszíja. Ha már kiváló termékeikkel nevet szereztek maguknak, a növekvő igényeknek megkísérelnek megfelelni még akkor is, ha készletük elfogyott. Ilyenkor kerülnek a piacra a már másoktól felvásárolt nyersanyagokból (ez a jobbik eset) vagy mesterségesen előállított, vagy feljavított termékek. Ez igaz a világ bármely pontjáról érkezett és természetesen a hazai termékekre is.

Évszázadokon keresztül ezzel koccintottak és kívántak jót egymásnak a borivók. A magyar nyelv jellegzetessége, hogy pontosan a lényegre mutat, mint ez a köszöntő is. Ugyanis a mértékletes borivás valóban jelentősen hozzájárulhat az egészség fenntartásához.

Manapság jött divatba annak vizsgálata, hogy miként lehet meghosszabbítani az ember életét. Ennek kapcsán tanulmányok készültek arról, hogy mely vidékeken található a legtöbb 100 évnél idősebb ember. És lássatok csodát: e területek legtöbbje valamilyen vörösbor termelő régió, ahol a bor mellett sok olajos mag, sajt, zöldség és gyümölcs terem és fogy el. Hazánkban 2009-ben jelent meg Roger Corder Bordiéta című könyve, amely a bor hatásainak vizsgálatából szűr le messzemenő következtetéseket és ajánlja az úgynevezett mediterrán étrendre való átállást. Ez a könyv mintegy összefoglalja az elmúlt 3-4 évnek a vörösbor egészségjavító és megőrző hatásairól készült számos tanulmányt és vizsgálati jelentést, statisztikát. Mi is maradjunk inkább csak a bornál.

30-40 évvel ezelőtt a hivatalos orvoslás azt állította, hogy még a legkisebb mértékű, de rendszeres alkoholfogyasztás megalapozza a máj megbetegedését, az agyműködés csökkenését és a test leépülését. Ehhez képest vidéken nyaralva, a házinéni, mint rendkívül rosszul evő gyereknek, minden étkezés előtt adott kb 3 cl-t a ház (ma bio minősítésűnek mondható) vörösborából. Ez többet használt, mint az év közben kapott pepszin és B12, megjött az étvágyam és sok olyan ételt, amire korábban rá sem tudtam nézni, jóízűen megettem.

A már említett tanulmányok és termékleírások kiemelik a vörösbor két fontos alkotórészének, a policianidineknek és a resveratrolnak a jelentőségét. Ez a két anyag felelős, többek között az öregedő szervezet sejtregenerációjának csökkenő lassulásáért, a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséért, a daganatos betegségek kialakulásának megakadályozásáért, a látásromlás lelassulásáért és az általános öregedési folyamat lelassulásáért. A természetese alapú étrend-kiegészítőket gyártó cégek is most ébredtek rá e két anyag jelentőségére és kezdték meg ezek sűrítményként történő előállítását. Ezek az anyagok ugyancsak megtalálhatók a fekete bogyós gyümölcsökben (áfonya, szeder, stb.) is tehát ezek fogyasztása (jóllehet koncentrációjuk kisebb, mint a jó minőségű vörösboroké) is jelentős javulást idézhet elő az öregedő szervezet jó egészségi állapotának fenntartásában.

Miért bio?
Amit eddig leírtunk, az általában igaz a vörösborokra. Pincészetünk azonban fentieken túlmenően különleges súlyt fektet a megtermelt szőlő és az ebből készített bor BIO minőségére. Miért fontos ez.

Az elmúlt ötven évben a termelékenység növelése minden, új terméket előállító technológia kulcskérdése volt. Csak az utolsó tíz évben derült ki, hogy a mezőgazdaságban ennek súlyos árát kellett megfizetni. Ugyanis a növény gyökere a földből egy adott mennyiségű tápanyagot tud felvenni. Ha most egy tőke szőlőn tíz fürtöt hagyunk beérni, az adott (és korlátozott mennyiségű) tápanyag 10 fürt szőlőben fog eloszlani, és azt sem egyenletesen teszi. Ennek megfelelően a több fürt szőlő, alacsonyabb beltartalmú lesz és a belőlük előállított bor minősége is gyengébb.

Ha viszont a tőke tövétől távolabb eső fürtöket az érés előtt eltávolítjuk, a megadott tápanyag mennyiség kevesebb, de tartalmasabb fürtöt eredményez. És a miután a biotechnológiánál nincs mód a tápanyagbevitel műtrágyás kiegészítésére (mint ahogy a kártevők vegyszeres irtására sem) tehát az amúgy is csökkentett termelést még megvédeni is sokkal nehezebb. A termelő tehát választhat: vagy több szőlőt és bort állít elő gyengébb minőségben, vagy kevesebbet, de jót. Pincészetünk ez utóbbi változat mellett döntött és ez jól érzékelhető a minőségünkön is.

Területeinken három vörös (Kékfrankos, Cabernet és Blauburger) és egy fehér (Chardonnay) fajtát termelünk. Az előző pontban leírtak alapján érthető, hogy a vegyszermentes szőlőtermesztés élőmunka igénye, és ezzel költsége, többszöröse a hagyományos, vegyszeralapú technológiáénál. Ezért aztán a mi, a minőség érdekében terméskorlátozott Kékfrankosunk, vagy Bikavérünk bioborként csak akkor adható el, ha minőségében legalább olyan jó, mint a hagyományosak. Ettől függetlenül, nem célunk a hagyományos borokkal folytatott versengés, mert a bio minősítésű boraink, jó minőségük mellett, a bioborok különleges előnyeivel is rendelkeznek, azaz nemcsak ízletesek, de egészségesebbek is a hagyományosoknál. Ugyanakkor, egy további fejlesztéssel, gyakorlatilag a világon egyedülállóvá tettük ezeket a borokat is azáltal, hogy a Bio-PI technológiával állítottuk elő őket. Ez azt jelenti, hogy boraink egy úgynevezett PI szűrön átszűrve kerülnek a palackba. A szűrés hatására (ugyanúgy, ahogy a PI-víz esetében) a folyadék molekulái a megszokott kusza, összevissza állapot helyett észak-déli polaritásuakká válva szépen, rendezetten sorakoznak, ezzel megváltoztatva a bor számos tulajdonságát. A fogyasztó számára leginkább érzékelhető változás az, hogy a bor íze lágyabb és selymesebb lesz, karcossága eltűnik. Véleményünk szerint ezzel a technikával túl is tudunk lépni a hagyományos fajták ízvilágának keretein és egy új dimenziót nyitunk a borok élvezetében.

Pincészetünk bio-PI Chardonnay-ja is egy új, lágy ízvilágot kapott a hagyományoshoz képest. Lehűtve kitűnő aperitiv, egyébként pedig a női traccspartik kiváló kisérője.

PI boraik jellemzője, hogy ugyanakkora mennyiség elfogyasztása után kevésbé érezhető az, hogy szeszes italt fogyasztottunk, és főként teljesen nélkülözi a “másnap” kellemetlen mellékhatásait.

Minden pincészet készít egy úgynevezett alapbort, amely általában a gyengébb minőségű szőlőből, vagy a nem egészen jól sikerült borokból készül házasítással. Ettől eltérően mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy nem állítunk elő gyengébb minőséget, hanem ezt a termékünket is PI technológiával megfejelve arra ajánljuk, hogy az egészség megőrzése érdekében, esténként, nyugodt körülmények között fogyasszon el belőle minden 40 év feletti vevőnk 2-3 pohárral egy kis dióbél, mandula, mogyoró, olívabogyó, vagy sajt elrágcsálása mellett. Ez a borunk (kísérletileg Egri Cuvée néven forgalmaztuk Eger környékén) önmagában is egy nagyon kellemes, könnyű ital volt, de most PI-borrá érve egy nagyon egészséges és nyugtató itallá vált.

Andornaktályai szőlő
A község Egertől 4 km-re, déli irányban az Eger patak mellett fekvő település. A lakosság életét a település kezdetétől meghatározza a szőlőtermesztés, hiszen itt található az 1100-as években létesült Dézsma pince, melyet a helyiek csak “százrejtekű” pinceként ismernek. Ebben a pincében gyűjtötték a környék szőlőtermelői által leadott tized (dézsma) adókat. A település mindig nagy szőlőterülettel rendelkezett, hiszen az 1851 évi adatok szerint is 474 kat. hold szőlőültetvény volt, melyet a századvégi filoxéra járvány nagyban megtizedelt.

A legnagyobb ültetvényterülettel az 1970-es években rendelkezett a település, amikor a terület nagysága elérte az 550 ha-t. A községet övező dombságokon igen jó minőségű szőlő terem, melyből jó minőségű borokat állítanak elő. A bor tárolása a riolittufába vájt pincékben történik, mely pincék állandó hőmérsékletük miatt kiválóan alkalmasak a borok érlelésére. Az innen kikerülő borok már az elmúlt évtizedekben is méltán bizonyították az itt élő emberek szőlőhöz és borhoz kapcsolódó szeretetét, szakmai felkészültségét.

A hegyközség területe:
437 ha
Termő ültetvény: 425 ha
Termőre forduló: 12 ha

Jellemző szőlőfajták:
Rizlingszilváni: 63 ha
Leányka: 48 ha
O.Muskotály: 32 ha
Olaszrizling: 11 ha
Tramini: 11 ha
Zenit: 20 ha
Kékfrankos: 41 ha
Merlot: 23 ha
Kékoportó: 12 ha
Cabernet Franc:24 ha
Cabernet Sauvignon:24 ha
Zweigelt: 23 ha
Pinot noir: 6 ha

Ostoros-Novaji szőlő
Egertől 6 km-re délkeletre található. Andornaktályával, Novajjal, Szomolyával és Noszvajjal határos. Maga a település az Ostoros patak észak-déli irányban húzódó völgyében helyezkedik el.

Itt találhatóak a legkiválóbb adottságú vulkanikus eredetű szőlőtermő területek, ahol saját ültetvénnyel rendelkezünk, melyen kizárólag az ökológiai termesztésű szőlőből készítjük bio minősítésű borainkat. Gondos fahordós érlelés és házasítás után kerül palackba a borvidék legismertebb védett eredetű bora, az Egri Bikavér, melyet az Egri Borvidék Borminősítő Bizottságának tagjai minősítenek és engednek forgalomba.

Eger és a bor már évezredek óta elválaszthatatlanok egymástól, az egri emberek joggal büszkék kiváló boraikra.

A borvidék a vulkanikus Bükk hegység déli lejtőin alakult ki, és borai méltán világhírűek. A vulkanikus eredetű riolit tufa kőzet alapon kialakult kiváló szőlőtermő talaj magas alkoholtartalmú, testes bort biztosít. A terület különösen vörösbor termelésére alkalmas. A szőlőterület nagysága 5 128 hektár. A legfontosabb és leghíresebb települések a borvidéken Eger, Egerszalók, Ostoros, Andornaktálya.

A vidéken egyre több bortermelő gazda alkalmazza a BCS PI technológiát.

A PI bor különleges minőségű és különleges tulajdonságokkal rendelkező bor, készítéséhez a BCS PI különleges technológiát alkalmazzák. A BCS PI technológia egy meglehetősen új magyar technológia, így a PI bor fogyasztásának tapasztalatai a legfrissebb vizsgálatokon alapulnak.

A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a bor eltarthatóságának ideje sokszorosára növekszik, és miután egy palack bort kinyitottak és félben hagytak, a bor hónapokkal a palack újra lezárását követően is fogyasztható.

A vizsgálatok egy másik eredménye szerint a PI bor íze jelentősen jobb az ellenőrző mintaként használt borokénál. Ha egy fogyasztó a PI borból és a kontroll borból ugyanolyan mennyiséget fogyaszt, úgy hogy közben nem fogyaszt alkaloidákat, dohányterméket vagy koffeint, a PI bor fogyasztása nem okoz gyors leittasodást, és nem eredményez súlyos másnaposságot, lényegesen lerövidül a teljes munkaképesség (vezetőképesség) visszanyerésének ideje.

A BCS PI technológia selymes ízt ad a bornak, miközben az íz egyszerre erőteljesebb és testesebb.

A PI bor egy élő bor, amely PI energiát tartalmaz.

A PI bor élő anyagként viselkedik, ezért fogyasztása olyan embereknek is megengedett, akik gyomor- vagy bélbántalmakban szenvednek. Tapasztalatok szerint a PI bor még a gyomorfekélyben szenvedő emberek esetében sem okoz semmilyen irritációt.

A PI bor hatását a Fülöp – féle relatív életidőre még nem vizsgálták, de világosan látszik, hogy a fent részletezett kedvező hatások meghosszabbíthatják az emberi élettartamot.

Születésünkkor a testünk 96% PI vizet tartalmaz, halálunkkor testünk PI víz tartalma 58%. Látható, hogy a születéskor a legmagasabb a PI víz tartalom. Az ember várható élettartama a test PI víz tartalmának mérésével kiszámítható. Az ábrán a Fülöp – féle relatív életidő látható. Ha a test PI víz tartalmát 1 év PI víz fogyasztást követően megmérjük, és újra kiszámíthatjuk a Fülöp – féle relatív életidőt, az eredmény magasabb lesz az előzőnél! 18,3 évet ajándékba kapunk!

A technológia alapfeltétele a vegyszermentes BCS PI szőlőművelés, (Akane talaj- és növény kondicionálószer használata, a PI víz használata az esetleges permetezésekhez, pl. levéltrágya), a kész bor energetikai aktiválása. A PI borkészítéshez kizárólag természetes anyagok használata engedélyezett. A BCS technológiával előállított PI borok Magyarország olyan termőtájairól származnak, amelyek ősidők óta szőlőtermesztéssel foglalkoznak, viselik a termőtáj jellegzetességeit, aromások, telt ízűek, markánsak, és a fogyasztók körében rendkívül népszerűek.