A Termőterület nagysága:
A Csongrádi borvidék teljes termőterülete 14311, ha amelyből 2595, ha I. osztályú 8474, ha II. osztályú értékelést kapott. A szőlőültetvények területe azonban mindössze 1770 ha. A borvidék 4 körzetre oszlik.

Csongrádi körzet: Csongrád, Hódmezővásárhely
Kisteleki körzet: Balástya, Csengele, Kistelek, Pusztaszer, Szatymaz.
Pusztamérgesi körzet: Forráskút, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés.
Mórahalmi körzet: Ásotthalom, Bordány, Domaszék, Kiskundorozsna, Mórahalom, Zákányszék, Zsombó településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II osztályú határrészei.

Klíma:
Éghajlata szélsőségesen kontinentális, csapadékszegény. Évi hőösszege, napsütéses órák száma magas 2050-2100 óra évente. A sok napfény és a magas hő összeg segíti a jó beérést, a cukorképződést. Ez az ország regionálisan egyik legmelegebb borvidéke. A termesztésbiztonságot nagymértékben rontja a téli fagyok gyakorisága.

Fő talajtípusok:
Talajai tiszai eredetű mészben szegény hordalék talajok kovárványos savanyú homoktalajok és tiszai eredetű fekete földek, részben dunai eredetű, szél által áthalmozott, meszes homokok helyenként lösz és lösszel kevert homoktalajok. A homoktalajok humuszban és tápanyagban általában szegények.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A Csongrádi borvidék szőlőinek valamivel több, mint fele fehérborszőlő. Az Olaszrizling 180 ha-on, a Kövidinka 196 ha területen, Kunleány 89 ha-on, terem. A kékszőlő fajták közül túlnyomó a Kékfrankos és a Zweigelt. A legleterjedtebb fajták egykoron a Kadarka, Kövidinka, és az Izsáki sárfehér voltak. További hagyományos fajtái a Piros szlanka, Ezerjó, Pozsonyi fehér.

Borstílus:
A csongrádi borok általában közepes, vagy magas alkoholtartalmú, és érett szőlőből készítve alacsony savtartalmú italok. Bár igazi árubor mennyiségű csúcsborokról itt nem beszélhetünk, de az elmúlt 100 év során megvoltak ennek a térségnek is a maga híres borai. Ilyenek voltak a Pusztamérgesi Olaszrizling, a Csongrádi Kadarka, a Csongrádi Cabernet.