Termőterület nagysága:
Teljes területe 15 323 ha I. osztályú terület. A jelenleg termős szőlő ennek ellenére csupán 1,183 ha.

A következő területeket foglalja magába:
Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc, Vatta településeknek szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma:
Klímája kifejezetten alkalmassá teszi szőlőtermesztésre, hiszen az északról jövő hideg áramlatoktól viszonylag védett terület.

Fő Talajtípusok:
Miocén riolittufákon, Pannónia korú agyagos kőzeteken kialakult meszes vályogtalaj és lösz a legjellemzőbbek.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Leányka, Olaszrizling, Cserszegi fűszeres, de a fehér túlsúly ellenére Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon és Franc egyaránt megtalálható.

Borstílus:
Önálló palackozásban sajnos nagyon kevés bükkaljai borral lehet találkozni. Az itt termett szőlő jó részét évtizedeken keresztül egy egri óriásborászat dolgozta fel. A bükkaljai borok jó része gazdag illatú, savakban bővelkedő és üde, akár kiváló pezsgő alapanyag is lehetne. A bükkalja ma túlnyomóan fehérbortermő terület, a kékszőlő területe kevesebb, mint az egész telepítés egyharmada. Hagyományos fajtákról nem nagyon beszélhetünk, hacsak az egész országra jellemző olaszrizlinget és kékfrankost nem tekintjük annak. Örvendetes, hogy a korábban oly gyakori direkt termő szőlők területe egy hektár alá csökkent.