A termőterület nagysága:
Teljes területe: 6079 ha, amelyből 4107, ha I. osztályú. A rendelkezésre álló területnek mintegy egynegyede 1524, ha van betelepítve szőlővel. Közigazgatásilag Zala megyéhez tartozik.

Balaton melléki körzet:
Bérbaltavár, Csáford, Dióskál, Egeraracsa, Galambok, Tarabonc, Kallósd, Nagyrada, Nemessándorháza, Orosztony, Pakod, Pölöske, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalabér, Zalakaros, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentgrót.

Muravidéki körzet:
Bak, Becsehely, Borsfa, Csőrnyeföld, Dobri , Eszteregnye, Homokkomárom, Lenti, Letenye, Magyarszerdahely, Miháld, Murarátka, Muraszemenye, Nagykanizsa, Rigyác, Sand, Söjtör, Szécsi- sziget, Tormafölde, Tótszentmárton, Valkonya, Zajk településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma:
Klímája kevésbé szélsőséges. Hőmérsékleti viszonyait tekintve a magyarországi átlagnál hűvösebb. A csapadék mennyisége országosan a legmagasabb, éves átlaga a Mura vidékén például 900 mm.

Fő talajtípusok:
Leggyakrabban barna erdei talajokon és löszös vályogtalajokon terem a szőlő.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Egyértelműen fehérbort termő terület. A Balaton melléki borvidék leggyakoribb szőlőfajtája az Olaszrizling. Jelentős mennyiségű Rizlingszilvánit, Zöldveltelinit, és Chardonnay-t is találunk ezen a területen. A Királylányka, a Rajnai rizling, és Zalagyöngye termőterülete összesen sem éri el a 100 hektárt. A kékszőlővel beültetett nagysága mindösszesen 96 ha. Újabban Tokaj-Hegyaljáról áttelepített Furmint szőlőből is kiválló borokat készítenek.

Borstílus:
Mindhárom körzetben a legjellemzőbb az illatban gazdag, nagytestű, sokszor minerális jegyeket hordozó bor, időnként kevés maradék cukorral. Célszerű hosszabb ideig érlelni, kiváltképp azokat, melyek visszafogott terheléssel, érett alapanyagokból készültek. Meghálálja a hosszabb pihentetést, elegáns ízjegyeik és teljes ízgazdagságuk általában 4-5 évesen fejlődik ki.