A termőterület nagysága:
A borvidék teljes termőterülete 6341 ha amelyből 5792 ha I. osztályú. A ténylegesen beültetett terület 2143 ha.

Ide tartozó települések:
Balatonfüred- csopaki körzet:
Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Palóznak, Pécsely, Tihany, Vászoly

Klíma:
Éghajlata szélsőségektől mentes. Kedvező lejtőszög és a domborzati tagoltsága miatt igen kedvező mikroklímájú terrior is kialakultak.

Fő talajtípusok:
Talajai változatosak. A kristályos palán perni vörös homokkövön, negyedidőszaki löszön, erdőtalajok fordulnak elő, a triász mészkövön, dolomiton, márgán rendzina talaj alakul ki.
A csopaki és balatonfüredi borok jellegzetes, markáns savtartalma ennek a meszes talajnak a hatását tükrözi.

A legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A borvidék elsődlegesen fehérbort termő terület, bár ez nem volt mindig így. A XIX. Század híradásai vörösborok termeléséről is megemlékeznek. Jelenleg az Olaszrizling mellett, amelynek ültetett területe a borvidéken a legnagyobb (820 ha) jelentős mennyiségű a Rizlingszilváni az utóbbi másfél évtizedben pedig megnőtt a Chardonnay részaránya is.

Borstílus:
Tipikusan fehér bortermő vidék. Olaszrizlingjei a régió zászlósborainak tekinthető. A terület összességében kivallóan alkalmas divatosnak tartott hűtött erjesztéssel készült borok készítésére, de mindig értékesebbnek tűnnek azok a társaik, melyek hosszabb érlelést kaptak, és egyéniségüket jobban meg tudták őrizni.