Termőterület nagysága:
9.984 ha nagyságú szőlőtelepítésre alkalmas területéből 8,156 ha sorolható I. osztályba. A jelenlegi szabályozás szerint a Balatonboglári Borvidék az alábbi területekre terjed ki.

Balatonlellei körzet:
Andocs, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonendréd, Balatonöszöd, Balatonszabadi, Balatonszemes, Gyugy, Karád, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Ordacsehi, Somogytúr, Szólád, Szőlősgyörök, Visz, Zamárdi

Marcali körzet:
Balatonberény, Balatonkeresztúr, Böhönye, Csengó, Hollád, Kéthely, Marcali, Somogysámson, településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.

Klíma:
Klímája enyhének, bizonyos években, kifejezetten melegnek mondható. A napsütéses órák száma átlagosan eléri az évi 1950- 2000 órát, az átlagos csapadék mennyiség 600- 800 mm között van. Nem jellemzőek a kiugróan magas, vagy alacsony hőmérsékleti értékek, így az évjáratok közötti ingadozás viszonylag csekély.

Fő talajtípusok:
Alapkőzete agyagos-homokos üledék, melyeket a Pannon-tó rakott le. Ezt később negyedidőszaki lösz fedte be. Ezen alakult ki a szőlőtermesztésnek ma jó alapot nyújtó lejtőlösz és vályogtalaj. Önálló szelekcióban ma a balatonboglári, szőlőskislaki, szőlősgyöröki, kőröshegyi, sinai- hegyi borokat ismerhetjük.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A borvidék hagyományosan mind fehér, mind vörösbort szőlőknek kedvelt termőhelye volt. Mára a fehér szőlők aránya nagyobb: Királylányka, Chardonnay, Zöld veltelini rendelkeznek a legnagyobb területtel. A kékszőlők között a Merlotnak, és a Kékfrankosnak legnagyobb az aránya.

Borstílus:
Az itt termett borok jellege és minősége talán a legnagyobb mértékben függ a termesztésmódtól és a hozamoktól, mint más borvidéken. Fehér és vörösborban egyaránt találunk üde, könnyű egynyári borokat szépsavakkal és jó gyümölcsösséggel (pl. királylányka fajtából), ugyanakkor kifejezetten nehéz fahordós érlelést is kiváló, magas alkoholtartalmú koncentrált fehér és vörösborok is előfordulnak itt. Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini éppúgy adhat kiváló minőséget, mint a Pinot Noir vagy a Cabernet fajták.