A Balaton-felvidéki borvidék termőterületének nagysága:
A teljes termőterület 5,164 ha de ebből jelenleg csak 1,497 ha a termőszőlő.

A következő települések tartoznak a borvidékéhez:
Káli körzet:
Balatonhenye, Hegyesd, Köveskál, Mindszentkápa, Monostorapáti, Szentbékkálla,

Balatonedercs- Lelencei körzet:
Balatonederics, Lesencefalva, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Nemesvita, Sáska, Zalahaláp

Cserszegi körzet:
Balatongyörök, Csabrendek, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz-Egregy, Rezi, Sümeg, Sümegprága, Várvölgy, Vonyarcvashegy

A borvidék klímája:
A védett déli lejtőknek köszönhetően a badacsonyihoz hasonlóan itt is szubmediterrán mikroklíma az uralkodó.

A Balaton-felvidék fő talajtípusai:
Körzetei triász dolomit, mészkő és márga, a Káli medence területén pliocén bazalt. Jellegzetesek itt a vulkáni törmelékkel kevert barna erdőtalajok.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
A Balaton-felvidék borvidékének legnagyobb termőterülete és legrégibb hagyománya az Olaszrizlingnek van. Ezt a Chardonnay és a Szürkebarát követi. Rizlingszilváni, Tramini, Zöld veltelini szintén nagy mennyiségben terem. Alapvetően fehér bortermő vidék, bár a filoxéravész a teljes termelés mintegy kétharmadát vörösbor adta. A lesencei körzetben a Pinot Noir termesztése több mint száz évre vezethető vissza.

A borvidék borstílusa:
A Balaton-felvidék három körzete közül a legmarkánsabb vonásokkal talán a Káli-medence borai bírnak. Minerális jegyei jelentős savtartalmuk néha keményebb karakteres borokat eredményez. Megfelelő mennyiségű alkohol ezt jól ki tudja egyenlíteni. Általában elmondható, hogy a Balaton- felvidék borai hosszú életűek, sokáig élvezetesek. Alkoholtartalmuk és savkészletük alkalmassá teszi őket hosszabb fahordós érlelésre is.