Az Ászár-Neszmélyi borvidék termőterületének nagysága:
6,574 ha nagyságú területének nagyobb része 4,223 ha I. osztályú dűlő.

A borvidékhez tartozó települések a következők:
Ászári körzet:
Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely

Neszmélyi körzet:
Baj, Bajlat, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomád, Tata, Vértesszőlős.

A borvidék klímája:
Kiegyenlített, mérsékelten nedves, hűvös klímája mellett az éves hőingadozás nem túl nagy. Általánosnak mondható a magas páratartalom, a kiegyenlített csapadékeloszlás és a kiugróan nagy hőmérsékleti értékek hiánya, ami az országos átlaghoz képpest s napsütéses órák alacsonyabb számában is megmutatkozik.

Az Ászár-Neszmélyi borvidék fő talajtípusai:
A borvidéki alapkőzet kréta és eocén márga, valamint vastag negyedidőszakú lősz. Ezeken barna erdőtalaj alakult ki.

Legnagyobb területen termesztett szőlőfajták:
Az Ászár- Neszmélyi borvidéken hagyományosan az olaszrizling és a rajnai rizling voltak a fő fajták, de mára a következő sorrend alakult ki: Chardonnay (219 ha), Rizlingszilváni (194 ha), Zöld veltelini(114 ha), Olaszrizling, Ezerjó, Cserszegi fűszeres.

A borvidék borstílusa:
Az Ászár-Neszmélyi borvidék talaj- és klimatikus adottságai a könnyű savgazdag üde fehérborok készítésének kedveznek. Általános az acéltartályban történő hűtött erjesztés és a szintén tartályos, rövid ideig történő érlelés. A borok fiatalon adják a legjobb tulajdonságaikat. Egyre több termelőnél találkozunk savignon blanc borokkal és a szintén keresett, új égetett kishordós érlelésű chardonnayval.
Az utóbbi évek egyik legkeresettebb borvidéke. Boraik a gasztronómiában igen jól használhatóak, a szép savak, és a kedves gyümölcsösség, a kezdő borkóstolók számára is könnyen érthető, kellemes borokat adnak. Az innen származó borok saláták, zöldségfélék, fehér húsú halak ideális kísérői lehetnek.