Fehérbor, vörösbor, magyar borok, borkereskedés - Borudvar

Fürtös Meggy – Tarpa Pálinkafőzde – Pálinka

5.950 Ft Nettó: 4.685 Ft

Fürtös Meggy – Tarpa Pálinkafőzde – Pálinka

Behízelgő illata, komplex aromája fogyasztásra ösztönöz. Tüzes fellépése, bársonyos struktúrája teszi nemessé ezt a pálinkát.

A Tarpa Pálinkafőzdéről:

„Tarpa, a leggyümölcsösebb hely egész Szatmárban. Szántófölde kevesnek vagynak, azokat is az árvizek gyakran megfolyták,… a lakosok nem szántással, hanem gyümölcshordozással keresik kenyerüket, melyből szép hasznot vesznek.” – áll az 1755-ből való írásban. A Tisza folyó partján fekvő 1000 éves történelmi múlttal rendelkező falu gazdálkodói az értékesítésen túl, házi készítésű eszközök segítségével a megtermelt gyümölcsök egy részét fel is dolgozták. Így válhatott méltán híressé már évszázadokkal ezelőtt a szatmári szilvalekvár, szilvapálinka vagy a zamatos dió. A hírnév, ha kissé megkopva is, a mai napig fennmaradt. Az utóbbi néhány évtizedben azonban a gyümölcsök egy részét kivágták, a feldolgozás eszközei elporladtak, a tradicionális receptek tudói megöregedtek vagy nem élnek már.

Ennek a helyzetnek a felismerése vezetett a Tarpa Manufaktúra Kft. 1995. évi megalakulásához és a tarpai üzem megépítéséhez. Az alapítók elképzelése az volt, hogy hagyományos receptek alapján, olyan gyártási folyamatokat alakítsanak ki, mellyel a régióra jellemző alapanyagok /szilva, dió, meggy, akácméz/ felhasználásával kiváló minőségű, piacképes termékeket állítsanak elő. A terv mára megvalósult. A forgalmazott gyümölcspálinkák és egyéb, bio tanúsítvánnyal is rendelkező lekvárok, dió és méz felhasználásával készült termékek száma jelenleg meghaladja a negyvenet. A termékcsalád, az előállítási helyről a Tarpa márkanevet kapta. Miközben a Tarpa márka megtalálható több EU-ország prémium kategóriájú és bio üzleteinek polcain, a gyártási folyamatok manufakturális jellege a mai napig megmaradt.

Technológia
A gyümölcsöt mosás, válogatás, bogyózás és zúzás után cefre érlelő koracél tartályokban a gyümölcsösség megőrzésének érdekében állandó hőmérsékleten, hűtve, folyamatosan keverve kb. 20 napig készítjük elő a főzésre. A lepárlás négyszeres finomítással történik. A kész pálinkát pihentetés után töltjük palackokba.

Érdekesség

Az EU magyar soros elnökség idején, a Tarpa Fürtös Meggypálinkát és a Tarpa Szabolcsi Almapálinkát is felszolgálták a vendégek számára. Előbbi az ültetett vacsorák, utóbbi a kiemelt rendezvények italkínálatában szerepelt és öregbíthette hazánk gasztronómiai hírnevét.

Származás

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Tarpa

Gyümölcs

Fürtös Meggy

Űrtartalom

0,5 l

Gyártó

Tarpa Pálinkafőzde


Felhasználási feltételek