Fehérbor, vörösbor, magyar borok, borkereskedés - Borudvar

Royal Tokaji Pincészet – Furmint 2474 2012

A szőlő a Szent Tamás dűlő dél-keleti lejtőjén termett, 30 évesnél idősebb tőkéken. Erről a területről eddig nem hozott a pincészet még forgalomba önálló tételt soha. A meleg évjáratnak köszönhetően a szüretre szeptember közepén került sor. A szőlő állapota és minősége tökéletes volt. 500 literes magyar tölgyfahordóban történt az erjesztés és az érlelés.

 

Szent Benedek – Köveshegy furmint 2009

A 2009-es évjáratban a Köveshegyen található keskenysoros ültetvény terméséből készült színmust már az erjedés közben is rendkívüli, egyedi aromajegyeket produkált. Hogy a bornak legyen ideje kibontakozni és kifejezni a dűlő adottságait, a pincészet a szelektív érlelés mellett döntött. Összesen egy másodtöltésű Szerednyei hordó készült belőle, sorszámozott palackokba került a bor.

Jelentős ásványos karakterrel indul a bor a pohárban, de a gyümölcsösség sem várat magára, határozott őszibarackos jegyeket mutat. Benne van a tállyai talaj ásványossága, az érett furmint gyönyörűsége és a hordós érlelés aromája.

 

Szepsy – Nyúlászó 58 2012

Szepsy István Mád Nyúlászó dűlőjének legértékesebb 58-as parcelláján termett 1928-as telepítésű furmintja, 2012-ben került a Tokaji Borlovagrend Borárverésének kalapácsa alá. Az alapanyag kiváló volt, személyesen Szepsy István állította be a terület termés-lomb arányának egyensúlyát május végétől folyamatosan, egészen a szeptember 24-ei szüretig. 100%-ban egészséges, sárga színű, 12 dkg-tól kisebb fürtök kerültek csak leszedésre. Csak egyetlen egy 220 literes hordó került lepalackozásra, összesen 182 sorszámozott palack. Különlegessége hogy Szepsynek 2012-ben ez volt az egyetlen dűlős furmintja.

A bor illatban kissé zárkozótt, lassan fedi fel gyümölcsaromáit: sárgabarack és birs érezhető. Ízben azonban határozott és markáns ásványos jegyek teljesen vezetik a bort, felülkerekedve és háttérbe szorítva a gyümölcsös ízeket és a hordós érlelésre utaló aromákat.

 


Felhasználási feltételek