A megfelelő pohár fontosságáról

borudvar borkereskedés, borblog, borbolt, borfogyasztás szabályai, borházhozszállítás, boros pohár

Milyen pohárból fogyasszuk a különböző borokat?

Borospoharak fehér borok és rosé borokhoz:
Fontos megítélendő paraméter az illat és a szín, ezért a boros kehely a nyitó tulipán virágához hasonló alakú: az alsó harmadánál a legszélesebb, onnan folyamatosan egyenletesen szűkül a szája felé. Alsó íves részében a bor színét tudjuk jól megítélni, a bor könnyen megforgatható benne, az illatokat pedig a szűkülő száj koncentrálja. A boros poharat a száránál vagy a talpánál fogjuk meg.

Borospoharak vörösborokhoz:
Vörösboroknál a színnek nagyobb fontosságot tulajdonítunk, mint az illatnak. Ennek oka az, hogy a vörösborok készítése során az elsődleges aromák többsége főleg az oxidatív hatások miatt elbomlik. A boros pohár alakja gömbölyded, így a bor egy ,,lencsét” alkot a kehely aljában, “rubintossága” jobban megítélhető. Kevésbé szétterítve egy sötétebb színű bort nehezen lehet megítélni. Az oxidatív körülmények között érlelt borpalackozáskor erősen reduktív környezetbe kerül. A bort kicsit ki kell szellőztetni, hogy az eredeti egyensúly helyreálljon, a bor valós értéket tudjuk megítélni. Ezt segíti a nagyobb méretű gömbölyded boros kehely, melynek szája alig szűkül.
A boros poharat a száránál, vagy a talpánál fogjuk meg.

A vörösborok színének megítélése igen nehéz üvegpohárban. A boros poharat megdöntve egy fehér háttér előtt a színt csak egy vékony sávban tudjuk megítélni, mert a folyadékréteg túl vékony vagy túl vastag. Ezért használják a vörösbor-kóstoló csészét, amelynek belsejében dudorok, cirádák vannak. A betöltött bor rétegvastagsága igen változatos lesz. A megvilágítása is jobb, mert a fény oda- vissza átjut rajta, így a szín megítélését jobban segíti.

Borospoharak  pezsgőkhöz:
A pezsgők igen fontos tulajdonsága a gyöngyözés, melynek finomságát, intenzitását és tartósságát is meg kell ítélni. A pohár alakja maximálisan ezt a célt szolgálja azzal, hogy a trombita végéhez hasonló alakú (flőte). Gyakran használnak egy széles pohártípust is pezsgőkhöz, holott ez alkalmatlan a szakszerű bírálatra, mert a buborékok útja túl rövid a gyöngyözés megítéléséhez. A poharat a kehely alsó, vékony részénél illetve a talpánál fogjuk meg.

Borospoharak likőrborhoz (fűszerezett bor):
A likőrborok többsége fűszerezett, így erős, intenzív illatú, a bor színét a technológia során állítják be. A boros pohár feladata ezért az illatok dekoncentrálása. Ezt sekély, kicsit íves oldalú széles kehely valósítja meg, amit száránál, vagy talpánál fogunk meg.

Borospoharak Cognak-hoz, Brandy-hez:
Mindkét ital érlelt borpárlat, színüket általában mesterségesen alakítják ki. Legfontosabb elbírálandó paraméterük az illatuk, ennek megfelelően a pohár kelyhe alul széles, hogy a párologtató felület nagy legyen, és igen erősen szűkül az illatok koncentrálása miatt. A párolgás segítésére alulról kézzel melengetik (a kelyhet tenyéren tartják), így a pohár szára rövid.

Borospoharak  “rizling borokhoz”:
Az ilyen típusú poharakat a gyümölcsre emlékeztető, (elsődleges) aromákban gazdag borokhoz használják. Más – nem kihajló szélű – poharakból az ital először a kóstoló szájának szélével, ínyével érintkezik. Itt a savasság érezhető, de a gyümölcsaromák nem. A “rizling” pohár ezzel szemben szinte bedobja a bort a nyelvre, így az elsődleges aromák már az első benyomásban is erősebben érezhetők. A boros poharat a szájánál, vagy a talpánál fogjuk meg.

Borospoharak – csemegeborokhoz:
Déli csemegeborokat, főleg mesterséges (avinált) csemegeborokat (amelyek törvényileg likőrborok, de nem fűszerezettek) gyakran kóstolnak ebből a pohártípusból. Kelyhe erősen szűkül, és a szárát párhuzamos falú keskeny szakasz alkotja, ezáltal az illatok koncentrálása még hatékonyabb. A boros poharat a szájánál, vagy a talpánál fogjuk meg.
A poharak kelyhét (a kézzel melegítendők kivétel) nem fogjuk meg! Ennek oka, hogy a hőmérséklet megváltozik, a boros pohár falán ujjlenyomat zavarja a tisztaság megítélését.

Kóstolási mennyiség:

A legtöbb esetben a boros pohárba annyi italt kell tölteni, hogy a boros kehely legszélesebb pontját elérje. Ilyenkor a legnagyobb az a felület, ahhoz mozgatás nélkül a legtöbb illatanyag felszabadulására számíthatunk. Ez kb. 50 ml.
Pezsgő esetében a poharat majdnem tele töltjük, hogy a gyöngyözéshez hosszú út álljon rendelkezésre.

Fehér bor, Rosé bor: a pohár 1/3-áig töltve.

Vörösbor: a pohár 1/3-áig töltve.

Vörösbor kóstoló csésze: a csésze alján lévő dudorokat éppen ellepje a bor.

Pezsgő: a pohár 4/5-öd részéig töltve.

Likőrbor (fűszerezett): a pohár feléig töltve.

Cognak, Brandy: a pohár 1/5-1/4-ed részéig töltve.

“Rizling” borok: a pohár legszélesebb részéig töltve.

Csemege borok: a pohár legszélesebb részéig töltve.

Hogyan mossam el a borospoharamat?

A hétköznapi borokhoz használt borospoharakat nyugodtan moshatjuk mosogatógépben, azonban már nagyon sok nagyszerű bort tett tönkre a felhasznált mosószer. A különleges boros poharakat épp ezért ne tegyük mosogatógépbe, ezeket kézzel mossuk el mindenféle mosószer használata nélkül. A borosüveg könnyen felveszi a szagokat, ezért inkább rácson szárítsuk meg, ne pedig fejjel lefelé egy konyharuhára vagy konyhapultra állítva.

Hatodik cikkünkből megtudhatod, hogyan csinálják a nagy borszakértők: öblögetnek-e borral, egyből lenyelik, vagy esetleg lötykölgetnek a borral?

Vélemény, hozzászólás?